Izvinili se nakon kritika: Američki gigant u reklami naveo kako se ženska stopala osjete pet puta gore od muških

Američka kompanija robe široke potrošnje Procter & Gamble sa produžnicom u Kini nedavno je na svojim društvenim mrežama podijelila “reklamu” u kojoj se navodi kako ženska stopala smrde čak pet puta gore od muških. Nastala je prava pometnja, a kompanija se uskoro javno izvinila.

“Ženska stopala mirišu pet puta gore od muških. Ako ne vjerujete, pomirišite”, stajalo je u sada već izbrisanoj, kontroverznoj objavi koja je podijeljena 13. marta.

Naveli su kako je tako jer osobe ženskog spola najčešće biraju da nose obuću bez čarapa što istu pretvara u “saunu” za noge koja uzrokuje neprimjeren miris stopala.

Također, objava je sadržala i niz drugih nepotkrijepljenih tvrdnji u vezi sa ženskom higijenom poput one da je ženska kosa duplo prljavija od muške jer je žene rijeđe peru, ali i da je žensko rublje prljavije od muškog, čak i kod žena koje pažljivo vode računa o svojoj higijeni.

Iako je trebala poslužiti kao reklama za promociju linije mirisnih proizvoda za njegu tijela, objava je izazvala kontra efekat probudivši bijes među korisnicima interneta, a mnogi su prijetili i bojkotovanjem kompanije zbog “seksizma”.

Na kineskoj inačici Twittera Weibo sama oznaka “P&G optužen za vrijeđanje žena” pregledana je preko 30 miliona pregleda, nakon čega je kompanija P&G odlučila uputiti javno izvinjenje i ukloniti objavu.

Kompanija se javno izvinila na kineskoj inačici Twittera (Foto: Weibo)

“Iskreno se izvinjavamo zbog neprikladnog sadržaja članka koji je izrazio nepoštovanje prema ženama. P&G se uvijek zalagao za jednakost, inkluziju i poštovanje. Izbrisali smo našu objavu. Definitivno ćemo duboko razmisliti i spriječiti da se slične situacije ponove”, napisali su na svom profilu na Weibou.

Inače, samo neke od marki P&G kompanije, koja postoji preko 180 godina, su Old Spice, Pantene, Pampers, Always, Ariel, Tide, Gillette, Braun, head&shoulders, Oral-B i drugi.