ZAUZELI STAV 20. APRILA // Izmjestiti migrante s ulica u prihvatne centre: Slike sa ulica Bihaća pokazuju rezultate (FOTO)

Nakon ubistva i pokušaja ubistva, koji su se desili prošlog mjeseca u centru Bihaća, u međusobnom obračunu migranata, hitno je zasjedala Operativna grupa za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom u Unsko-sanskom kantonu.

Zbog narušene sigurnosne situacije zatražen je aktivniji zajednički rad svih policijskih agencija i nadležnih institucija na izmještanju migranata s ulica u prihvatne centre.

“Jasno smo zatražili da svi koji su uključeni u ovaj proces rade svoj posao, a mi ćemo poduzeti ono što je u našoj moći. Zajedno će MUP USK-a, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove s Gradskom upravom i općinskim upravama organizirati akcije koje će koordinirati Služba za poslove sa strancima, da se svi migranti s ulica smjeste u kampove”, kazao je tada Mustafa Ružnić, premijer USK i predsjednik Operativne grupe za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom u USK-a.

Kazao je da je neophodno da se ide u pravcu rješavanja problema ilegalnog prevoza migranta, a to se posebno odnosi na taksiste, koji su bili saučesnici u nedavnom slučaju.

“Pozivam sve prevoznike u ime svih građana da ne vrše prevoz ilegalnih migranata, jer ćemo morati poduzeti ono što je u našoj nadležnosti”, kazao je Ružnić, prenijela je Anadolu Agency (AA), iz čega se može postaviti logično pitanje šta i zbog nisu poduzimali iz svoje nadležnosti do sad, a po slikama koje su uslikane na ulicama Bihaća i nakon sjednice Operativne grupe za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom u Unsko-sanskom kantonu jasno je vidljivo da famozna “poduzimanja iz nadležnosti” nisu poduzeta, niti su migranti izmješteni sa ulica u prihvatne centre.

Iz MUP-a USK-a istaknuto je da je ukupna sigurnosna situacija pod kontrolom, ali da se ovakvi pojedinačni slučajevi moraju preduhitriti.

“Daleko je manji broj krivičnih djela i manji je broj migranata na području USK-a, ali je zastrašujuće da su migranti došli do vatrenog oružja i da je došlo do ubistva. Osumnjičenima za ovaj nemili događaj je određen jednomjesečni pritvor, a mi ćemo provesti detaljnu istragu o svemu. Stanje sigurnosti može biti bolje samo je potrebna jača koordinacija nadležnih institucija i inspektori treba da rade svoj posao”, kazao je Nermin Kljajić, ministar unutarnjih poslova USK-a, koji šuti nakon još jednog ubistva koje se dogodilo u V. Kladuši, a u kojem nisu učestvovali migranti. Postavlja se pitanje, da li je sigurnosna situacija u USK pod kontrolom i nakon 20. aprila o čemu će portal USN.ba uraditi detaljnu analizu obzirom na nemile događaje koji se dešavaju u posljednjem periodu, od čega je bitno izdvojiti ubistva i pljačke na ulicama gradova i općina Unsko-sanskog kantona.

U nastavku pogledajte slike nastale nakon što je 20. aprila hitno zasjedala Operativna grupa za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom u Unsko-sanskom kantonu.