Ukrajina tvrdi da Rusija sprema novu ofanzivu na istoku: 60.000 rezervista pozvano u Donbas

Nakon povlačenja iz okoline glavnog grada Ukrajine Kijeva i drugih frontova, ukrajinski zvaničnici kažu da su ruske snage sada usmjerile svoju pažnju na istok zemlje gdje se nastavljaju teške borbe.

Ruska vojska je saopćila da povlači svoje snage iz okoline Kijeva i grada Černihiva na sjeveru Ukrajine kako bi koncentrirala svoje napore u Donbasu, koji uključuje regije Donjeck i Lugansk, gdje se separatisti koje podržava Rusija bore protiv ukrajinskih snaga od 2014. godine, prenosi Reuters.

Serhiy Haidai, guverner Luganska, rekao je u danas da su ruske snage prikupljale “značajnu akumulaciju trupa i vojne opreme” u regionu u očiglednoj pripremi za ofanzivu. Dodao je da su ukrajinski borci “odbili napad” ruske vojske u luganskoj regiji Rubizhne.

“Pozivam stanovnike da se evakuišu. Neprijatelj se neće zaustaviti, uništiće sve što mu se nađe na putu”, rekao je on u komentarima prenošenim na ukrajinskoj televiziji.

“Držimo se, ali vidimo da postoji veliko gomilanje trupa”, dodao je.

Ukrajinske oružane snage saopćile su da je oko 60.000 ruskih rezervista pozvano da pojačaju ofanzivu u Donbasu, ponavljajući sličnu zabrinutost koju je iznijelo Ministarstvo odbrane (MO) koje je u ponedjeljak tvrdilo da se ruske trupe, uključujući vojnike iz privatne vojne kompanije Wagner, kreću na istok.

Ministarstvo odbrane je saopćilo da ruske trupe i dalje pokušavaju da zauzmu strateški lučki grad Mariupolj u regionu Donjecka, koji je sedmicama poprište teških borbi i nekih od najgorih stradanja u ratu.

Dodali su da je Mariupolj “gotovo sigurno ključni cilj ruske invazije” jer bi obezbijedio kopneni koridor od Rusije do poluostrva Krim, koji je Moskva anektirala 2014.