Poslodavci tvrde da “podizanjem plate dobijate iluziju da ste nešto popravili”, najavljuju se masovni protesti

“Vlada ne želi da nastavi socijalni dijalog da bi se povećala najniža plata u FBiH. Čvrsto smo odlučili da ćemo u septembru organizovati masovne proteste”, ističe Mevludin Bektić, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH

Dok cijene u Bosni i Hercegovini rastu, plate ostaju iste. Savez sindikata Republike Srpske na današnjoj sjednici Ekonomsko-socijalnog savjeta RS zatražiće povećanje najniže plate, koja u ovom entitetu iznosi 650 KM i pokriva tek 30 odsto mjesečne potrošačke korpe. Privrednici su protiv povećanja najniže plate, jer će to, kažu, uticati na rast cijena. Zbog odbijanja Federalne vlade da poveća minimalac u Federaciji BiH, Savez samostalnih sindikata BiH najavljuje proteste u septembru.

Galopirajući rast cijena i inflacije u oba entiteta najteže padaju radnicima koji rade za minimalac.

Savez sindikata Republike Srpske smatra da poslodavci mogu povećati minimalac radnicima, jer imaju značajne poreske olakšice i dobit. Očekuju da se u narednih mjesec dana kroz socijalni dijalog definiše koliko je procentualno moguće povećati najnižu platu. Ukoliko budu odbijeni, kažu da nisu isključeni ni štrajkovi ni protesti.

“Naši poslodavci u regionu plaćaju najnižu stopu doprinosa na plate. Vlada RS daje sredstva za povećanje plata radnicima u privredi kod privatnih poslodavaca”, kaže Danko Ružičić, potpredsjednik Saveza sindikata RS za privredu za BHRT.

Privrednici u Republici Srpskoj su kategorično protiv povećanja najniže plate. Kažu da je zahtjev ekonomski neopravdan i da je privreda preopterećena, naročito kroz povećanje cijena repromaterijala i energenata.

“Ako bismo išli u dodatno povećanje, sigurno da to većina privrednih društava ne bi mogla da izdrži i imaćemo nekoliko negativnih efekata, a to je da će se smanjiti obim prouzvodnje”, ističe Pero Ćorić, predsjednik Privredne komore RS.

“Ja sam pekar pa sam kroz povećanje cijena obezbijedio povećanje plata radnicima, ali to je s druge strane opteretilo građane. Podizanjem plate dobijate iluziju da ste nešto popravili, a s druge strane utičete na rast cijena”, navodi Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS.

Sindikalni zahtjevi za povećanje minimalca u Federaciji BiH u visini 70 odsto prosječne plate nisu dobili zeleno svjetlo od Federalne vlade.

“Vlada ne želi da nastavi socijalni dijalog da bi se povećala najniža plata u FBiH. Čvrsto smo odlučili da ćemo u septembru organizovati masovne proteste”, ističe Mevludin Bektić, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

Porodica koja živi od minimalca u Bosni i Hercegovini u stvari živi ispod granice siromaštva i teško da može da obezbijedi prehrambeni minimum. Vlasti u Bosni Hercegovini ne čine ništa da ublaže siromaštvo i inflaciju, pa se, kako sindikalci kažu, može očekivati novi, masovni talas iseljavanja iz BiH.