Može li se policija očistiti od mita? – Kadrova je sve manje, a osumnjičenih sve više

Od četvorice optuženih policajaca, samo za jednog važi zabrana prilaska stanici, i to za Džiguma, koji je uzimao mjesečno četiri svoje plaće

Nakon što je potvrđena optužnica protiv četiri uposlenika Policijske stranice Bosanski Petrovac, dva komandira Uprave policije USK-a Nermina Mahmutspahića i Šemsudina Dedića, te protiv dva policijska službenika Elvedina Džiguma i Slavka Šobota, javnost ne prestaje da se bavi proračunom koliko mita jedan policajac može uzeti, piše Oslobođenje.

Dok Tužilaštvo češlja policijske redove, MUP USK-a ostaje bez kadrova, pa čak korumpirane i presuđene policajce vraća na posao.

Vraćen na posao

Temelj toga je izjava postupajućeg tužioca Adnana Tulića o tome da su tokom pet dana posebnih istražnih radnji dokumentovali da je narednik Elvedin Džigum čak 70 puta uzeo mito.

– Često su to bili i manji iznosi, po deset i dvadeset, pedeset maraka, pojasnio nam je jučer Tulić.

Dakle, ako je u pitanju prosjek od 20 KM puta 70 slučajeva, za pet dana je to 1.400 maraka, čime je osumnjičeni na mitu ostvario visinu policijske plaće. Koliko je uzimao mimo perioda praćenja, nije poznato, ali istraga vjeruje da je u pitanju standard.

Međutim, Tužilaštvo smatra da je veća šteta po državu počinjena u okviru drugog dijela optužnice za masovno sređivanje saobraćajnih kazni, gdje su, na primjer, prema pravnim licima brisane kazne od po nekoliko hiljada maraka, a te slučajeve tek treba sabrati.

MUP USK-a: Kadrova je sve manje, a osumnjičenih sve više

Kada su u pitanju optuženi policajci, komandiru Šemsudinu Dediću su ukinute mjere zabrane i on je vraćen na posao. Policajcu Džigumu, koji je najvećim djelom obuhvaćen ovom optužnicom, postoji mjera zabrane prilaska Policijskoj stanici, a tužilac Tulić je na pres-konferenciji pomenuo da postoji i sudska mjera zabrane sastajanja s policijskim komesarom Mujom Koričićem. Ostali policajci nemaju zabrana.

– Kao i sve druge državne službe, i oni imaju obavezu da suspenduju svoje policajce, međutim, u praksi je stanje haotično i to se selektivno tumači, potvrđuje nam Tulić.

Najbolji primjer je upravo MUP Unsko-sanskog kantona, gdje je iz drugog predmeta komandir Said Ljubijankić, policajac koji ima dvije optužnice i jednu presudu, vraćen na posao.

Lažno prijavljivanje

Kolege iz magazina Žurnal nedavno su izvještavale o ovom slučaju, odnosno o Ljubijankiću, koji je kriv za zloupotrebu položaja tako što je uhapsio jednu osobu zbog komentara na Facebooku, ali i da postoji optužnica protiv njega i za lažno prijavljivanje. Ljubijankić je 1. aprila vraćen na dužnost komandira PS-a Cazin, a policijski komesar USK-a Mujo Koričić i to dalje ne želi komentarisati.

Činjenica je da imaju probleme sa kadrovima, ali ne zbog učestalih tužilačkih akcija usmjerenih na suzbijanje korupcije unutar policije, već isključivo ponašanja službenika.