Izraelski zvaničnici nakon napada u Tel Avivu: Suočavamo se s valom arapskog terorizma

Ministar vanjskih poslova Izraela Yair Lapid, ali i drugi zvaničnici države, oglasili su se nakon napada u predgrađu Tel Aviva u kojem je ubijeno pet osoba.

Između ostalog, šef izraelske diplomatije je poručio kako je iza građana Izraela teška noć te je naglasio kako nasilni i okrutni terorizam nanosi štetu nedužnim civilima.

“Srce mi je uz porodice koje večeras primaju najteže vijesti. Ranjenima upućujem želje za brzi oporavak. Država Izrael je jaka, mi ćemo se boriti protiv terorizma silom i odlučnošću. Pred snagama sigurnosti su napeti dani. Molim da se svi u miru vrate svojim kućama”, rekao je Lapid.

Povodom napada oglasio se i ministar odbrane Benny Gantz koji je rekao da će izraelske snage upotrijebiti sva sredstva kako bi prekinuli niz smrtonosnih napada.

“Prošli smo kroz teška vremena kao narod i kao zemlja. Usred talasa terora, uvijek smo pobjeđivali odlučno i snagom, a tako će biti i ovoga puta. Cijela sigurnosna struktura, IDF, Shin Bet i policija, radit će koristeći sva sredstva kako bi vratili sigurnost na ulice Izraela”, poručio je ministar odbrane.

Osim Gantza i Lapida, nakon napada, ali i sastanka sigurnosnih službi oglasio se i premijer Izraela Naftali Bennett koji je uputio saučešće porodicama ubijenih.

“Moje srce je za porodice koje su večeras izgubile svoje najmilije. Molim se za dobrobit ranjenih. Snage sigurnosti će reagovati. Borit ćemo se protiv terora istrajnošću, tvrdoglavošću i gvozdenom pesnicom. Neće nas pomjeriti. Pobijedit ćemo. Izrael se suočava sa smrtonosnim valom arapskog terorizma”, rekao je premijer Izraela Naftali Bennett.