Dom naroda usvojio budžet Federacije u rekordnom iznosu od 5,6 milijardi KM

Dom naroda FBiH usvojio je danas Budžet Federacije BiH, nakon što je u ponedjeljak to učinio Predstavnički dom.
Budžet Federacije BiH za 2022. godinu iznosi rekordnih 5,6 milijardi KM i veći je za dva posto od Budžeta Federacije BiH za 2021. godinu.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić ranije danas je kazao da će ovogodišnji budžet Federacije BiH doprinijeti u stabilizaciji ekonomije Federacije te pružiti zaštitu ranjivim kategorijama i stvoriti pretpostavke za ubrzani razvoj u budućnosti.

Obrazložio je da je budžet za 2022. godinu veći za 116 miliona KM ili za dva posto u odnosu na prethodnu godinu.

“Ključni je zadatak svake vlasti da nađe najbolju moguću ravnotežu između onoga što je potrebno, ali i onoga što je moguće, odgovorno i dugoročno održivo. Uvjeren sam da smo ovim budžetom uspjeli da nađemo jednu takvu ravnotežu”, rekao je Novalić.c

S obzirom na značaj poljoprivredne proizvodnje, te jačanja njene otpornosti, u budžetu je, prema riječima premijera Novalića, prvi put planiran iznos od 106 miliona KM.

Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija je planirano 260 miliona KM kapitalnih transfera od čega je 229 miliona KM za izgradnju autocesta i brzih cesta.

Premijer Novalić je naglasio da će biti završena izgradnja novih dijelova autoputa na dionicama Tarčin – Ivan, te Ponirak-Vraca, ali i da će se početi sa izgradnjom 60 kilometara autoputa na koridoru 5C, uključujući početak probijanja tunela Prenj.