Završen razgovor Bajdena i Si Đinpinga: Kina i SAD imaju odgovornost da obezbijede mir

Lideri SAD i Kine, Džo Bajden i Si Đinping, razgovarali su danas putem video poziva o situaciji u Ukrajini.

Bijela kuća je oko 16 časova objavila da je razgovor završen.

Sastanak dvojice lidera počeo je nešto poslije 14 časova po našem vremenu, a ovo je bilo prvi put da su razgovarali od video samita u novembru prošle godine.

Tokom razgovora Si Ðinping je rekao Bajdenu da sukobi i konfrontacije nisu u interesu bilo koga.

“Odnosi između države ne mogu da pređu u fazu vojne konfrontacije. Sukob i konfrontacija nisu nikome u interesu. Mir i bezbjednost su najdraže blago međunarodne zajednice”, rekao je Si tokom poziva, prenosi CCTV.

Si je dodao da “ukrajinska kriza nešto što ne žele da se dešava”.

Tokom razgovora Si je rekao da Kina i SAD imaju odgovornost da obezbjede mir.

“Kao stalne članice Savjeta bezbjednosti UN i dvije najveće svjetske ekonomije, ne samo da moramo da vodimo razvoj kinesko-američkih odnosa pravim putem, već i da preuzmemo naše međunarodne odgovornosti i uložimo napore za mir i spokoj u svijetu”, rekao je Si u video pozivu, prenose kineski mediji.

Predsjednik Kine je istakao da Kina i SAD moraju da vode bilateralne odnose u pravom smjeru i takođe, preuzmu međunarodnu odgovornost i ulože napore za postizanje mira u svijetu.

Ovaj razgovor privukao je veliku pažnju svih jer niko tačno ne zna šta može da se očekuje. Podsjetimo, Kina je od početka ukrajinske krize pokušala da “održi balans” i nijednog trenutka nije zvanično osudila Putinovu odluku, ali je Si Đinping istakao da je situacija zabrinjavajuća, da je Kini “izuzetno žao” zbog izbijanja rata i da će “aktivno da radi i podrži mirno rješenje konflikta”.