Vučićeva poruka nakon sastanka sa Scholzom: Nećemo uzrokovati nikakve probleme

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se danas medijima nakon sastanka u Berlinu sa njemačkim kancelarom Olafom Scholzom.

Vučić je rekao da mu je Scholz više puta ponovio da je uvjeren u evropsku budućnost cijelog regiona Zapadnog Balkana.

“To je čini mi se jedna veoma pozitivno obećanje i za našu zemlju Srbiju. Govorili smo o još dvije velike i važne teme. Jedna je odnos prema ratu u Ukrajini. Ukazao sam o opredjeljivanju Srbije po tom pitanju, govorio o svim problemima sa kojima se Srbija suočava”, dodao je Vučić.

Naglasio je da su ključno pitanje regionalni odnosi, što uključuje i odnose sa BiH.

“Ne mislim da je jedna strana kriva u BiH. Srbija neće biti uzročnik bilo kakvih problema i što se toga tiče Zapadni Balkan će imati i mir i stabilnost”, naglasio je Vučić.

Scholz je, međutim, istakao je da je ključna tema razgovora sa srbijanskim predsjednikom bila dijalog sa Kosovom.

Scholz je istakao da Njemačka intenzivno podržava pristupni proces Srbije, kako kroz savjetovanje, tako i projektno finansiranje.

“Evropska perspektiva Srbije i drugih zemalja regiona mora biti nešto što mora biti pretvoreno u realnost. Moje obećanje je da ću se zalagati za to da perspektiva postane realnost“, rekao je on novinarima.

Važna tema je, dodaje, reakcija na brutalni rat Rusije protiv Ukrajine, te je naglasio da EU i njeni kandidati moraju biti jedinstveni i braniti zajedničke vrijednosti.

Kada je u pitanju situacija u Ukrajini, Scholz je naveo da je najvažnije da je “Srbija jasno podržala stav EU”.