Visoki ruski diplomata u UN-u podnio ostavku i izazvao šok: Nikad se nisam toliko sramio svoje zemlje

Ruski diplomata podnio je ostavku na mjesto u Ujedinjenim narodima, rekavši da se “nikada nije toliko sramio” svoje zemlje i osudivši Vladimira Putina za njegov “agresivni rat” protiv Ukrajine.

Boris Bondarev, savjetnik ruske misije pri uredu UN-a u Ženevi, kritizirao je rusko ministarstvo vanjskih poslova, u kojem je radio 20 godina, zbog sve veće “razine laži i neprofesionalizma”, izvještava organizacija za zaštitu prava UN Watch.

U izjavi koju je podijelio direktor organizacije Hillel Neuer, Bondarev je poručio:

“Dvadeset godina svoje diplomatske karijere vidio sam različite zaokrete naše vanjske politike, ali nikad se nisam toliko posramio svoje zemlje kao 24. februara ove godine. Agresivni rat koji je Putin pokrenuo protiv Ukrajine, a zapravo protiv cijelog zapadnog svijeta, nije samo zločin protiv ukrajinskog naroda, već i, možda, najteži zločin protiv naroda Rusije, s podebljanim slovom Z koji prelazi naše sve nade i izglede za prosperitetno slobodno društvo u našoj zemlji.

Oni koji su osmislili ovaj rat žele samo jedno – zauvijek ostati na vlasti, živjeti u pompoznim neukusnim palačama, ploviti na jahtama usporedivim po tonaži i cijeni s cijelom ruskom mornaricom, uživajući u neograničenoj moći i potpunoj nekažnjivosti. Da bi to postigli, spremni su žrtvovati onoliko života koliko je potrebno. Hiljade Rusa i Ukrajinaca već su umrle samo za to”, poručio je Bondarev.

Rekao je da je rad ministarstva vanjskih poslova posljednjih godina postao “jednostavno katastrofalan”, dodajući:

“Umjesto nepristranih informacija, nepristrane analize i trezvenog predviđanja, postoje propagandni klišeji u duhu sovjetskih novina iz 1930-ih. Izgrađen je sustav koji vara sam sebe”, napisao je Bondarev.

Posebno je bio kritičan prema ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu, za kojeg je rekao da je od “profesionalnog i obrazovanog intelektualca” postao “osoba koja neprestano emitira proturječne izjave i prijeti svijetu – nuklearnim oružjem”.

“Danas se Ministarstvo vanjskih poslova ne bavi diplomatijom. Više se bave ratnim huškanjima, lažima i mržnjom. Služi interesima nekolicine, vrlo malog broja ljudi i na taj način doprinosi daljnjoj izolaciji i degradaciji moje zemlje. Rusija više nema saveznika, a kriviti se nema nikoga osim njezine nepromišljene i nepromišljene politike”, tvrdi Bondarev

Zaključio je kako više ne može nastaviti raditi za Ministarstvo vanjskih poslova i “učestvovati u ovoj krvavoj i apsolutno bespotrebnoj sramoti”.