Stabilizirala se situacija sa suncokretovim uljem u EU, stižu i pošiljke iz Ukrajine

Iz Ukrajine su istodobno ipak počele stizati pošiljke sjemenki suncokreta i suncokretovog ulja, uglavnom željeznicom i kamionima, navode

Tržište suncokretovog ulja u EU stabiliziralo se proteklih sedmica jer su se proizvođači prilagodili smanjenoj opskrbi iz Ukrajine, a i dio pošiljki ipak je stigao željeznicom i kamionima, saopćila je danas europska udruga proizvođača FEDIOL.

Ukrajina je daleko najveći dobavljač suncokretovog ulja u EU, ali Europljani su zbog ruske invazije počeli gomilati zalihe, što je dovelo do nestašice u cijelom opskrbnom lancu i do rasta cijena.

Proizvođači biodizela smanjili su upotrebu suncokretovog ulja, a proizvođači hrane promijenili su formule i počeli koristiti druga biljna ulja, poput ulja repice.

“Promjena formula i preusmjeravanje biljnih ulja (u proizvodnju hrane) ublažili su pritisak na potražnju za suncokretovim uljem”, stoji u saopćenju FEDIOL-a, objavljenom u srijedu.

Stižu pošiljke iz Ukrajine

Iz Ukrajine su istodobno ipak počele stizati pošiljke sjemenki suncokreta i suncokretovog ulja, uglavnom željeznicom i kamionima, navodi se.

“Obim neće dostići pošiljke koje su prije početka rata otpremane morskim brodovima, ali poboljšava situaciju na tržištu i pomaže uljarama da odgovore na potražnju za suncokretovim uljem u EU”, navodi se.

Službeni podaci EU-a, objavljeni u utorak, pokazuju da je između 27. februara i 1. maja u EU uvezeno 260.000 tona suncokretovog ulja iz Ukrajine. Obično se uvozilo oko 200 hiljada tona mjesečno, saopćio je FEDIOL početkom marta.

Poboljšana opskrba smanjila je cijene i ulje uljane repice više se ne koristi kao zamjena, objasnili su u udruzi.

Flaširano suncokretovo ulje danas je dostupno u EU, pa uzrok praznih polica u nekim supermarketima valja tražiti negdje drugdje, napominju.