Slovenska vlada regulisala cijenu goriva, nema više divljanja cijena

Nakon značajnog poskupljenja motornih goriva posljednjih dana, Vlada je ponovno odlučila regulirati cijene, priopćeno je iz Ministarstva gospodarstva. Očekuje se da će to stupiti na snagu dan nakon objave u Narodnim novinama, najvjerojatnije već sutra. Očekuje se da će Uredba biti na snazi ​​tri mjeseca, odnosno do 10. augusta 2022. godine, pišu slovenski mediji.

Kako je priopćeno iz Ministarstva gospodarstva, Vlada će odrediti cijenu za litru benzina od 95 oktana na 1.56 eura, a za litru dizela na 1.668 eura. Očekuje se da će mjera trajati tri mjeseca.

Vlada Slovenije je posljednji put odlučila privremeno regulirati maloprodajne cijene pojedinih naftnih derivata 14. marta zbog velikih poremećaja na međunarodnom i domaćem tržištu naftnih derivata i velikih oscilacija cijena. Postavio je najveću dopuštenu maloprodajnu cijenu bezolovnog 95-oktanskog benzina na benzinskim pumpama diljem zemlje na 1.503 eura po litri i dizela na 1.541 eura po litri.

Uredba je bila na snazi ​​do kraja aprila 2022. godine. Od 01. maja cijene su očekivano značajno skočile, a posljednjih dana i rasle. Cijena 95-oktanskog benzina izvan mreže autocesta i brzih cesta kod tri najveća dobavljača u zemlji na benzinskim pumpama Petrola i MOL Slovenija danas je 1.717 eura po litri, dok je na benzinskim pumpama OMV Slovenija 1.714 eura. Mreža autocesta se u međuvremenu kreće nešto više od 1.78 eura.

U međuvremenu na benzinskim pumpama Petrola i MOL Slovenija izvan mreže autocesta za litru dizela potrebno je odbiti 1.862 eura, a u OMV Slovenija 1.856 eura. Na mreži autocesta, pak, dizel košta nešto više od 1.92 eura.

Sredinom prošle sedmice ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek najavio je da će Vlada provjeriti posljednja zbivanja na tržištu goriva i poduzeti po potrebi. Tada je Vladinu odluku da ne regulira cijene goriva u maju – odluku Vlade u sedmici nakon parlamentarnih izbora, koje je proslavio Slobodarski pokret – opravdavao kako bi se tržište stabiliziralo, i količinski i cjenovno.

Predsjednik pokreta Svoboda Golob u međuvremenu je u emisiji Studio 9 u ponedjeljak najavio reregulaciju. Upitan hoće li se cijena regulirati ili se obećavaju subvencije, rekao je da to ovisi o situaciji u svijetu i kretanju cijena u susjednim zemljama. Kako kaže, potrebna je kombinacija triju stvari: dogovor s trgovcima kako se ponašati pri određivanju cijena, regulacija kada su u pitanju marže i nameti trgovaca, kao i subvencije, primjerice za poljoprivrednike ili prijevoznike.