Rusija otvoreno zaprijetila Finskoj vojnom odmazdom, oglasio se i NATO

“Rusija će biti prisiljena poduzeti korake odmazde, kako vojno-tehničke, tako i druge prirode, kako bi zaustavila nastajanje prijetnji njenoj nacionalnoj sigurnosti”, objavili su

Rusija će biti prisiljena djelovati kao odgovor na odluku Finske da se pridruži vojnom savezu NATO-a, saopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

“Ulazak Finske u NATO radikalna je promjena u vanjskoj politici zemlje”, stoji u saopćenju.

“Rusija će biti prisiljena poduzeti korake odmazde, kako vojno-tehničke, tako i druge prirode, kako bi zaustavila nastajanje prijetnji njenoj nacionalnoj sigurnosti.”

Podsjetimo, Finska je danas objavila da namjerava podnijeti zahtjev za pridruživanje vojnom savezu bez odgađanja.

Ta baltička zemlja donijela je tako odluku za koju se sedmicama nagađalo da će je donijeti. Rusija je već ranije zaprijetila raspoređivanjem nuklearnog oružja na Baltik ako Finska uđe u NATO.

Odluku Finske da se pridruži NATO-u komentarisao je i šef ove alijanse Jens Stoltenberg.

Stoltenberg je rekao da bi članstvo Finske u sjevernoatlantskom savezu ojačalo i taj vojni savez i Finsku.

“Ako se Finska odluči prijaviti, bit će srdačno dobrodošla u NATO, a proces pristupanja bio bi gladak i brz”, rekao je nakon što je Finska ranije objavila da namjerava podnijeti zahtjev za pridruživanje vojnom savezu bez odgađanja.

“Finska je jedan od najbližih partnera NATO-a, zrela demokratija, članica Europske unije i važan doprinos euroatlantskoj sigurnosti”, dodao je Stoltenberg.