U keksu uvezenom iz BiH u Hrvatsku otkriven visok sadržaj kancerogenog spoja

Rizik je bio ozbiljan, porijeklo proizvoda je BiH, a distribuirano je na područje Hrvatske, navode u RASFF-u

U keksu porijeklom iz Bosne i Hercegovine otkriven je visok sadržaj akrilamida, hemijskog spoja za koji se procjenjuje da je kancerogen.

Kako obavještava evropski sistem za uzbunjivanje u prometu hranom, keksi s visokim udjelom akrilamida otkriveni su tokom dolaska na granični prijelaz i odmah je naloženo njihovo neškodljivo uklanjanje, prenosi N1.

Rizik je bio ozbiljan, porijeklo proizvoda je BiH, a distribuirano je na područje Hrvatske, navode u RASFF-u.

U hrvatskoj agenciji za hranu navode da se akrilamid najčešće može naći u hljebu, prženim krompirima, čipsu, žitaricama za doručak, keksima, krekerima, kafi…

“Procjenjuje se da prisutnost akrilamida u hrani može povećati rizik od razvoja raka u svim dobnim skupinama, iako do sada nije prikupljeno dovoljno podataka kako bi se nedvosmisleno dokazala kancerogenost kod ljudi uslijed konzumacije količina akrilamida sadržanih u uobičajenoj prehrani. Stoga se u slučaju akrilamida primjenjuje princip predostrožnosti – izbjegavanje konzumacije hrane s utvrđenim količinama akrilamida koje su veće od količina preporučenih zakonodavstvom”, tumače u HAPIP-u.