Plenković govorio, Milanović tipkao na mobitel: Ponovo se govorilo o BiH

Zoran Milanović, predsjednik Republike Hrvatske i premijer Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković danas borave na Klisu iznas Splita.

Povod je učešće na Svečanoj akademiji u povodu 31. godišnjice osnivanja 4. gardijske brigade.

Predsjednik RH Zoran Milanović je legendarnoj brigadi uputio srdačne čestitke.

“Ovo je mjesto na kojem je nastalo sjeme jedne nacije. Ovo je sjeme hrvatske povijesti, to ime i identitet je vjetar nosi na sve četiri strane svijeta. Ove države bez hrvatske vojske, bez vas iz brigade ne bilo. Borili ste se u Hrvatskoj, ali i u Bosni i Hercegovini. Rat u Bosnu i Hercegovini, slobodu i mir je donijela hrvatska vojska. Niste se borili na tuđem, borili ste se za hrvatsku sigurnost“, rekao je Milanović.

Zatim je dodao:

Pomozimo svojoj braći, Hrvatima u Bosni i Hercegovini. Njihovi interesi su zanemareni, pomozimo im, jer druge prilike neće biti. Ovo je vrijeme u kojem se dokazuje što smo i tko smo. Ponosna smo nacija, to smo mi, ovi kamen, more i ova država. Niste imali nikakvu pomoć svijeta i niste dobili niti hvala za to. Sada smo na čvrstom, a braći u Bosni i Hercegovini moramo pomoći”, jasan je Milanović.

Ubrzo nakon njega govorio je i Plenković. I on je spomenuo BiH.

Ovdje su ostajale godine mladosti, u rato u kojem je hrvatska pobijedila. Imali smo Tuđmana koji je uvijek imao prave odabire. Svaku bitku Domovinskog rata smo dostojno obilježili. Ulažemo u snagu hrvatske policije i vojske. Brutalna agresija u Ukrajini nam je signal koliko je krhak sigurnosni sustav u Europi. Moramo biti snažni, a mi smo donijeli odluku o nabavki borbenih aviona, oni će letjeti iznad tvrđave u Klisu.

Ona je simbol hrvatske državnosti, odavde nam puca pogled na predivnu Dalmaciju, Split, Zagoru. Najvrijednije su vrijednosti Domovinskog rata i žrtve hrvatskih branitelja. Mislit ćemo na vas koji ste hrvatskoj dali najviše.

Ne smijemo zaboraviti i naše ljude iz Bosne i Hercegovine. i oni su dali puno za slobodnu. Svima vam čestitam“, kazao je Plenković između ostalog prisutnima, a pravo je pitanje je li njegovim govorim bio impresioniran predsjednik RH Zoran Milanović koji je uglavnom gledao u mobitel dok je premijer (s koji često ima verbalne okršaje) govorio, prenosi portal Dalmacija danas.