OGRANIČENA CIJENA // U Hrvatskoj zatvoreno 90 odsto benzinskih pumpi malih distributera

Predstavnik Udruženja malih distributera goriva Domagoj Puh ocijenio je da uredbe koje Vlada donosi u vezi sa ograničavanjem cijena goriva nisu trižišne ni održive

U Hrvatskoj je do sada zatvoreno 90 odsto od ukupno 150 benzinskih pumpi malih distributera, čije je udruženje zatražilo hitnu pomoć Vlade i rješenje za održiv model njihovog poslovanja, koje je zbog nove uredbe postalo neodrživo jer rade s velikim gubicima.

Vlada je u ponedjeljak produžila zamrzavanje cijena osnovnih goriva na benzinskim pumpama izvan auto-puteva za još 14 dana, a fiksirala je i veleprodajne cijene.

Predstavnik Udruženja malih distributera goriva Domagoj Puh ocijenio je da uredbe koje Vlada donosi u vezi sa ograničavanjem cijena goriva nisu trižišne ni održive.

Puh rekao da niko od njih iz hira ne zatvara firme niti žele da vrše pritisak na bilo koga, već mole da se i za njih nađe rješenje, jer će u suprotnom sa porodicama i radnicima morati doći pred Vladu.

Predstavnici Udruženja su na konferenciji za novinare istakli da su u posljednje dvije sedmice njihovi članovi zabilježili ukupne gubitke iznad 16 miliona kuna (iznad 2,130 miliona eura), kao i da se do sada zatvorilo 90 odsto od ukupno 150 benzinskih pumpi malih distributera.

Oni su naveli da do sada ništa nisu tražili, ali da su sad došli do toga da više ne mogu plaćati kredite, a zarade nemaju, prenose hrvatski mediji.

Puh je ukazao i da im veliki distributeri već ne isporučuju dovoljne količine nafte i goriva, jer su i oni u krizi.