Hrvatski ministar odbrane: Na letjelici smo našli dijelove avio-bombe

Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera OSRH-a Robert Hranj pratili su u nedjelju ujutro izvlačenje bespilotne letjelice koja je u noći na petak pala u Zagrebu.

Koristila se na avionima sovjetske proizvodnje

Banožić je rekao da se zbog mogućnosti da letjelica sadrži eksploziv moralo pristuptii vrlo pažljivom vađenju letjelice. On očekuje da će crna kutija dati korisne podatake te da će se moći rekonstruirati let letjelice.

“Pronađeni su tragovi eksploziva, ali i tragovi koji upućuju na to da ovo nije bila letjelica izviđačkog tipa. Na ovoj letjelici smo našli dijelove aviobombe. Avio-bomba je sovjetske proizvodnje i ona je odvežena s ovog područja. Nakon analize ćemo moći reći koji je tip i za koje svrhe. Zasad možemo samo reći da je aviobomba koja se koristila na avionima sovjetske proizvodnje”, kaže.

Prema njegovim riječima, postoje elementi koji ukazuju da je letjelica mogla doći i s ruske i s ukrajinske strane. “Ovo je područje sigurno, ovdje nema eksplozivnih sredstava. MUP i vojna policija će detaljno pregledati ovaj teren, ali letjelica je izvađena van”, kaže ministar. Dodaje da su fragmenti eksploziva jučer primijećeni na početku iskapanja.

Na pitanje o kontradiktornim izjavama koje su jučer došle iz nadležnih službi, Banožić kaže kako su izjave davane na temelju preliminarnih podataka.

Na terenu su vojska i policija

Podsjetimo, pripadnici nadležnih službi izvukli su u nedjelju iz zemlje veliki dio olupine sovjetske bespilotne letjelice koja se u četvrtak navečer srušila u zagrebačkom naselju Jarunu kod Studentskog doma.

Još uvijek nema službene potvrde je li letjelica izvučena u cijelosti iz ogromnog kratera gdje se srušila u četvrtak oko 23 sata, a na terenu su vojska i policija.

Ministar obrane Mario Božinović oko 11,30 sati dat će izjavu za medije na lokaciji kod mjesta pada, kod Odbojkaškog doma na Savi, doznaje se u Vladi.

Očevid na mjestu pada letjelice traje od jučer, a zbog izvlačenja i jučer i danas su evakuirani studenti iz 1, paviljona koji je najbliže mjestu pada.

Načelnik Odjela Vojne policije GS OSRH Vlado Kovačević potvrdio je jučer da je iz olupine bespilotne letjelice izvučena crna kutija koja je djelomično oštećena, dodavši i da dio fragmenata upućuje na mogućnost da je letjelica nosila eksplozivnu napravu.