PREVENCIJA EPIDEMIJE // Sa tržišta BiH povlače se Kinderove čokoladne bombone zbog pojave salmonele u Evropi

Kompanija “Ferrero” obavijestila je klijente u Bosni i Hercegovini da će povući neke proizvode sa našeg tržišta zbog epidemije salmonele koja se proširila u Evropi.

Oni navode kako su u saradnji s nadležnim tijelima za sigurnost hrane odlučili da povuku proizvod Kinder Schoko-Bons proizvedene u Belgiji. Na ovo ih je ponukala moguća povezanost proizvoda s pojedinim prijavljenim slučajevima salmonele van teritorija Bosne i Hercegovine.

“Iako prilikom stavljanja Kinder proizvoda na tržište, niti jedan proizvod nije bio pozitivan na salmonelu i nismo zaprimili niti jednu pritužbu potrošača, ovu stvar shvaćamo vrlo ozbiljno jer nam je zaštita potrošača uvijek na prvom mjestu. Ferrero je kao mjeru opreza odlučio sam dobrovoljno povući iz prodaje u Bosni i Hercegovini proizvod Kinder Schoko-Bons”, rekli su iz kompanije.

Povučeni proizvodi imaju sljedeće oznake, a iz Ferrera savjetuju da ih ne konzumirate ukoliko ste ih već kupili.

Svi ostali Ferrero proizvodi, kako tvrde iz kompanije, uključujući Kinder proizvode, nisu zahvaćeni ovim dobrovoljnim povlačenjem, odnosno ne postoji razlog za povlačenjem.

Ranije su zvaničnici Evropskog centra za prevenciju i kontrolu oboljenja izjavili da je pokrenuta istraga o brzom širenju epidemije salmonele kod 134 djece. Kako navode, sve ukazuje da salmonela ima veze sa nekim Kinder proizvodima, među kojima su i popularna Kinder surprise jaja.

Zbog toga su mnoge evropske države odlučile povući neke Ferrer i Kinder proizvode sa svog tržišta, uključujući Belgiju, Francusku, Njemačku, Irsku, Luksemburg i Britaniju.