Premijeri tri zemlje EU stigli u Kijev

Premijer Poljske Mateuš Moravjecki doputovao je vozom u Kijev sa svojim kolegama iz Češke i Slovenije, potvrdio je kabinet poljskog premijera.

“Moramo što prije da zaustavimo tragediju koja se događa na istoku. Zbog toga sam, zajedno sa zamjenikom poljskog premijera Jaroslavom Kačinskim, premijerima Slovenije Janezom Janšom i Češke Petrom Fijalom došao u Kijev”, napisao je Moravjecki na svom Facebook profilu, prenosi Rojters.

Moravjecki je ranije danas izjavio da su trojica premijera krenula na put u Kijev jer je njihova dužnost da budu “tamo gdje se falsifikuje istorija”.

“Nije riječ o nama, riječ je o budućnosti naše djece koja zaslužuju da žive u svijetu bez tiranije”, rekao je Moravjecki, prenio je ranije Glas Amerike.

Premijer Češke Petr Fijala je naglasio da je cilj posjete Kijevu da se “potvrdi nedvosmislena podrška cijele EU suverenitetu i nezavisnosti Ukrajine”.

Pripreme za ovu posjetu su trajale danima i sve je držano u tajnosti, a prema riječima jednog visokog poljskog zvaničnika, odluka o putovanju je donesena na nedavnom samitu EU u Versaju u koordinaciji sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom i predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

O posjeti trojice premijera Kijevu obaviješteni su NATO, Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) i Ujedinjene nacije (UN), prenio je ranije TASS.

U Kijevu će zbog bombardovanja od večeras u 20 časova po lokalnom vremenu stupiti na snagu policijski čas koji će trajati 35 sati.