Posjeta Lavrova Srbiji i zvanično otkazana, za šefa ruske diplomatije zatvoren zračni prostor

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zvanično je potvrdio kako ministar vanjskih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov neće stići u posjetu Srbiji kako je ranije planirano.

Kako je naveo Vučić u saopćenju za javnost, ambasador Ruske Federacije u Aleksandar Bocan-Harčenko obavijestio je Vučića o razlozima otkazivanja posjete šefa ruske diplomatije koja je planirana za danas.

“Ambasador Ruske Federacije obavijestio me o razlozima koji su onemogućili dolazak ministra Lavrova u Beograd i donio dokumenta koja to potkrepljuju. O svemu ću da govorim više na RTS1 u Dnevniku u 19:30 sati”, rekao je Vučić.

Kao što je i poznato od ranije, Crna Gora, Bugarska i Sjeverna Makedonija onemogućile su prelijetanje aviona kojim je šef ruske diplomatije trebao sletjeti na aerodrom u Beogradu.

Samim tim, posjeta Sergeja Lavrova praktično je postala nemoguća s obzirom na to da nije postojala opcija ulaska ruskog aviona u zračni prostor Srbije.

O cjelokupnoj situaciji danas bi se trebao oglasiti i ministar vanjskih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov koji je najavio konferenciju za medije u popodnevnim satima.

Osim sastanka koji je Lavrov trebao održati sa zvaničnicima Srbije, u Beogradu se ruski šef diplomatije planirao sastati i s članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, ali i do tog sastanka neće doći.

“Pritišću nas sa svih strana da se priključimo sankcijama protiv Rusije i da tako pokažemo neki svoj entuzijazam. Odlučili smo da to ne učinimo, jer znamo da će ova nepogoda proći i da ćemo morati da sarađujemo i imamo dobre odnose sa Rusijom”, rekao je Dodik prije nekoliko dana.