Pahor uputio inicijativu da EU omogući BiH kandidatski status bez uslova i pregovora

Na Brijunima se održava deveti trilateralni sastanak predsjednika Hrvatske, Austrije i Slovenije. Domaćin, predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, te gosti Alexander Van der Bellen i Borut Pahor, osvrnuli su se na trenutnu situaciju u svijetu.

U prvom planu su bili rat u Ukrajini, sankcije Rusiji i nadolazeća energetska i prehrambena kriza, za koju se očekuje da će na jesen pogoditi Evropu. U fokusu razgovora bilo je i proširenje EU na zapadni Balkan, proširenje Šengena i situacija u BiH.

Predsjednik Slovenije Borut Pahor rekao je da je uputio inicijativu da Evropska unija Bosni i Hercegovini dadne status kandidata bez uslova i pregovora. Ovu inicijativu je podijelio s prijateljima iz EU.

Kako je rekao, ako se razmišlja o ubrzanim pregovorima s Ukrajinom, da se misli i o ovom problemu.

“EU bi tu investirala u mir, sigurnost, blagostanje i evropsku perspektivu BiH i zbog tog prvog poteza naknadno tražila da ispuni uslove, kao što smo mi učinili. Da se BiH izvuče iz začaranog kruga u kojem nema nikakvog napretka ni statusa, kao ni u jednoj državi Zapadnog Balkana”, rekao je Pahor

Dodao je da “treba pomoći BiH tamo gdje možemo”.

“EU može učiniti prvi korak u dobroj vjeri, pokazati povjerenje, da imamo teritorijalno konherentnu BiH u EU. Stav Slovenije je da Evropska unija nije potpuna bez Zapadnog Balkana, uz podršku Austrije i Hrvatske.”, rekao je Pahor.