Njemačka prestaje kupovati ruski ugalj 1. avgusta i rusku naftu 31. decembra

Ključni izazov bit će popunjavanje ogromne praznine koja će ostati kada Evropska unija odustane od 158 milijardi kubika metara plina godišnje koje isporučuje Rusija

Njemačka će potpuno prestati kupovati ruski ugalj 1. avgusta i rusku naftu 31. decembra, te će doživjeti veliku promjenu u izvoru opskrbe zemlje energijom, rekao je zamjenik ministra finansija Joerg Kukies na konferenciji.

Ključni izazov bit će popunjavanje ogromne praznine koja će ostati kada Evropska unija odustane od 158 milijardi kubika metara plina godišnje koje isporučuje Rusija, rekao je Kukies.

– Za nekoliko sedmica nećemo više imati ruskog uglja – rekao je na Sidnejskom energetskom forumu, čiji su domaćini australska vlada i Međunarodna agencija za energiju.

Rusi su prethodno isporučivali 40 posto njemačkog ugljena i 40 posto nafte, rekao je.

– Svako ko poznaje historiju naftovoda Družba, koji je već bio alat sovjetskog imperija nad istočnom Evropom, zna da se osloboditi te ovisnosti nije beznačajna stvar, ali to ćemo postići za nekoliko mjeseci – rekao je Kukies.

Njemački strah od obustave isporuke ruskog plina raste. Redovni ljetni remont plinovoda Sjeverni tok 1 počeli su 11. jula. Uobičajeno traju 10 dana.