Makron: Svijet je na prekretnici

Francuski predsjednik Emanuel Makron izjavio je danas da će voditi zemlju kroz novu kriznu eru ukoliko osvoji drugi mandat na izborima sljedećeg mjeseca, te da je svijet na prekretnici, a da Francuska može da utiče na situaciju.

Ankete u prethodnih nekoliko sedmica pokazuju da Makron ubjedljivo vodi ispred ostalih kandidata i da birači podržavaju njegove diplomatske napore prije i tokom rata u Ukrajini.

Očekuje se njegova pobjeda u prvom krugu izbora 10. aprila i trijumf u drugom krugu 24. aprila.

“Nalazimo se na prekretnici, a mi možemo da napravimo razliku”, rekao je Makron na konferenciji za novinare na kojoj je ukazao na rat na vratima EU i globalni izazov koji predstavljaju klimatske promjene.

On je naveo da su njegovi planovi za drugi mandat “usidreni u sadašnjem trenutku, u kojem se tragedija vratila u istoriju”.

Makron je naglasio da je ključni cilj da Francuska u većoj mjeri sama zadovoljava svoje potrebe i najavio velike investicije u poljoprivedu i industriju, kao i gradnju više nuklearnih reaktora i jačanje armije.

Francuski predsjednik rekao je da želi da izgradi “evropski metaverzum” koji bi bio konkurentan američkim tehnološkim gigantima, kako bi Evropa bila samostalnija i na tom polju.