Trgovci u Njemačkoj se suočavaju s velikim problemom, prijeti nestašica “omiljene” namirnice

Prema saopćenju Njemačke konditorske organizacije (BDSI), energija, sirovine, ambalaža i transport znatno su poskupjeli

Trgovci u Njemačkoj upozoravaju kako bi na policama trgovina uskoro moglo doći do nestašice slatkiša, a njemački proizvođači konditorskih proizvoda govore o najtežoj situaciji od osnutka Savezne Republike Njemačke.

Prema saopćenju Njemačke konditorske organizacije (BDSI), energija, sirovine, ambalaža i transport znatno su poskupjeli, prenosi magazin Fenix.

– Rat u Ukrajini drastično pogoršava situaciju i to u mjeri koja prijeti našoj proizvodnji. Nedostatak plina mogao bi dovesti do zaustavljanja proizvodnje. Plin je najvažniji energent za industriju, upozoravaju iz BDSI-a.

Osim toga, tržište važnih sirovina je gotovo prazno i lanci opskrbe više ne funkcioniraju kao ranije.

Na primjer, postoje znatna povećanja otkupnih cijena i problemi s isporukom pšenice, suncokretovog ulja i orašastih plodova. Neke tvrtke su zabrinute za vlastito postojanje.

Šef BDSI-a Bastian Fassin kazao je kako zajedno s političarima moraju osigurati da police u trgovinama ne ostanu prazne.

– Rizik postoji i za mnoge slastičarske proizvode. Političari moraju ispitati sve mjere koje pomažu proizvođačima hrane da nastave s proizvodnjom, napomenuo je Fassin.

Kao primjer, BDSI predlaže privremenu iznimku od zahtjeva za deklariranje, prema kojoj svi sastojci moraju biti navedeni na pakiranju. Ako se recept mijenja, ambalaža također mora biti drugačije tiskana. BDSI tvrdi kako to trenutačno nije jednostavno izvedivo s obzirom na nedostatak materijala za pakiranje pa su kašnjenja u isporuci očekivana.

Ako se, primjerice, umjesto suncokretovog ulja kojeg nema, koristi repičino, to u ovoj situaciji ne bi trebalo izričito stajati na ambalaži, napomeno je BDSI koji zastupa proizvođače slatkiša i grickalica.