Njemačka uvela novo pravilo za vozače: Svi koji putuju tamo trebali bi ga znati

Odluka iz marta objavljena je u ponedjeljak u Karlsruheu

Savezni sud pravde odlučio je o novom pravilu o pravu pravila prednosti prolaska u Njemačkoj. Gdje se dvije prometne trake spajaju u jednu, vozači ne bi trebali inzistirati na prednosti prolaska.

“Ne postoji redovan prioritet za jednu od dvije prethodne trake”, presudio je Savezni sud pravde (BGH) o nesreći koja se dogodila u Hamburgu 2018. godine. Konkretno, vozilo s desne strane nema prvenstvo prolaska – umjesto toga vrijedi “načelo međusobnog uvažavanja”. Odluka iz marta objavljena je u ponedjeljak u Karlsruheu. (Ref. VI ZR 47/21)

U trenutku nesreće na cesti su vozili automobil i kamion – automobil u desnoj prometnoj traci, kamion u lijevoj. Nakon semafora cesta je postala jednotračna, a mjesto na kolniku označeno je znakom za “obostrano suženje kolnika”. Vozač kamiona skrenuo je udesno jer nije vidio auto. Žena za volanom pretpostavila je da ima prednost. Oba vozila su oštećena. Slučaj je završio na sudu jer vlasnica automobila nije želila dijeliti štetu, prenosi Fenix magazin.

Prema presudi BGH-a, nije kriv samo vozač kamiona: za razliku od “s jedne strane sužene trake”, jer jedna traka tu ne završava, “već se obje trake pretvaraju u jednu traku”. To vodi “povećanoj dužnosti brige i obzirnosti prema sudionicima u prometu koji se približavaju uskom grlu u oba traka”, odlučio je na sudu.

Vozači su se stoga trebali dogovoriti ko prvi smije voziti. “Ako dogovor ne uspije, dužni su u slučaju sumnje ustupiti mjesto drugome.” Dakle, ko vozi desno, a ko lijevo, uopće nije važno.”