Njemačka obustavlja projekte u RS-u vrijedne 105 miliona KM

Ministrica Svenja Schulze kazala je kako zajedno sa EU trebaju uvesti sankcije, odnosno obustaviti pomoć za RS dok ne bude promjene

Njemačka obustavlja četiri projekta koja su trebala biti realizovana na području Republike Srpske u iznosu od 105 miliona maraka.

Riječ je o projektima rehabilitacije HE Trebinje, Vjetropark Hrgud i Opskrba otpadne vode Bosanska Gradiška, prenosi N1.

Podsjetimo, i u Bundetsagu tokom rasprave najavljeno je da će Njemačka odustati od projekata ukoliko zvaničnici bh. entiteta Republika Srpska nastave s podrivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH.

Ministrica Svenja Schulze kazala je kako zajedno sa EU trebaju uvesti sankcije, odnosno obustaviti pomoć za RS dok ne bude promjene.

Sam Milorad Dodik je nakon što su mu uvedene sankcije Velike Britanije, naveo kako očekuje i sankcije Njemačke i Nizozemske.

I Annalena Baerbock, ministrica vanjskih poslova Njemačke, je tokom nedavne posjete Bosni i Hercegovini kazala kako će “kao najveći bilateralni donatori podržati samo one koji se zalažu za jačanje BiH, a ne one koji radi na njenoj destabilizaciji”.

EU parlamentarac Dietmar Koster kazao je u intervjuu za N1 kako je “njemačka ministrica razvoja najavila da će obustaviti projekat u iznosu od 105 miliona eura za RS, sve dok se sve secesionističke aktivnosti na obustave”. Najavio je tada da će Komisija obustaviti i investicioni program za Republiku Srpsku u iznosu od 600 miliona eura.