Građanima Njemačke upućen apel: Ne stvarajte zalihe brašna i ulja

“Kao i na početku korona-krize potrebno je da mušterije pokazuju solidarnost i kupuju u uobičajenim količinama”, rekao je glasnogovornik Savezne udruge trgovaca živežnim namirnicama Christian Boettcher

Udruženje njemačkih trgovaca živežnim namirnicama (BVLH) apelirala je u utorak na potrošače da ne stvaraju zalihe namirnica posebice brašna i suncokretovog ulja.

“Kao i na početku korona-krize potrebno je da mušterije pokazuju solidarnost i kupuju u uobičajenim količinama”, rekao je glasnogovornik Savezne udruge trgovaca živežnim namirnicama Christian Boettcher.

Trgovački lanci bilježe pojačane kupovine suncokretovog ulja i brašna od početka ruske invazije na Ukrajinu koja je jedan od najvažnijih proizvođača ovih namirnica. Njemačka 51 posto suncokretovog ulja uvozi iz ove zemlje.

Boettcher je izjavio kako za sada nema dojave o problemima s opskrbom suncokretovim uljem ili brašnom. On je međutim zaključio kako bi, ako se rat u Ukrajini oduži, to moglo imati utjecaja i na opskrbu ovom namirnicom.

Udruženje njemačkih trgovaca (HDE) je nakon početka rata u Ukrajini objasnila kako rat u ovoj zemlji ne bi trebao utjecati na opskrbu živežnim namirnicama.

“Njemačka je, kao i Ukrajina, izvoznik žitarica, mesa i mliječnih proizvoda”, stoji u priopćenju udruge.

Ekonomski analitičari istodobno upozoravaju na to da je rast cijena živežnih namirnica “neminovan” što je potvrdio i ministar poljoprivrede Cem Oezdemir.