Bijela kuća o detaljima Bidenove skore posjete Evropi: Predsjednik ne planira ići u Ukrajinu

Predsjednik SAD-a Joe Biden ne planira posjetiti Ukrajinu tokom svog predstojećeg putovanja u Evropu, rekla je u nedjelju sekretarica za štampu Bijele kuće Jen Psaki.

“Putovanje će biti fokusirano na nastavak okupljanja svijeta u znak podrške ukrajinskom narodu i protiv invazije ruskog predsjednika Vladimira Putina na Ukrajinu, ali nema planova za putovanje u Ukrajinu”, napisala je ona na Tviteru.

Bijela kuća je saopćila prošle sedmice da će Biden sljedeće sedmice otputovati u Evropu na hitan sastanak NATO-a o invaziji Rusije na Ukrajinu. Vijest je uslijedila nakon što je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg objavio da poziva čelnike alijanse da se sastanu u Briselu kako bi razgovarali o svom odgovoru na napad Rusije.

“Njegov cilj je da se sastane lično, licem u lice, sa svojim evropskim kolegama i razgovara o tome gde smo u sukobu sa Rusijom”, rekla je Psaki. Još nije utvrđeno da li će Biden pokušati da se sastane sa samim Zelenskim ili će posetiti izbeglice u Poljskoj.

Zelenski je danas rekao da je “spreman za pregovore” s Putinom, ali je upozorio na “treći svjetski rat” ako mirovni pregovori s Rusijom ne budu uspješni.

“Mislim da moramo iskoristiti bilo koji format, svaku šansu da bismo imali mogućnost pregovora, mogućnost razgovora sa Putinom. Ali ako ti pokušaji propadnu, to bi značilo da je ovo treći svjetski rat”, rekao je on.