Austrija neće ukinuti pojačane mjere na graničnim prelazima sa Slovenijom

Na konferenciji za novinare nakon susreta s Fajon, austrijski je ministar rekao da ne očekuje da će Slovenija zatvoritu nuklearku Krško, ali da je stajalište Austrije od tome poznato

Austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg prvi je visoki strani dužnosnik koji je posjetio Ljubljanu nakon uspostave nove vlade, a uz mnoge zajedničke poveznice i djelovanju dviju država na međunarodnom planu, u razgovorima sa slovenskom kolegicom Tanjom Fajon dotaknuli su se i nekih pitanja oko kojih su stajališta Beča i Ljubljane različita – vezano uz Šengen i nuklearku Krško.

Na konferenciji za novinare nakon susreta s Fajon, austrijski je ministar rekao da ne očekuje da će Slovenija zatvoritu nuklearku Krško, ali da je stajalište Austrije od tome poznato.

Založio se za saradnju dviju država na tehničkom-stručnom nivou u ponovnom utvrđivanju potresne sigurnosti nuklearke i njezinog utjecaja na okoliš te za pronalaženje “zajedničkih rješenja u obostranom interesu”.

Fajon je, pak, ponovila stajalište Ljubljane da za produžavanje pojačanih kontrola na unutarnjoj šengenskoj granici između Austrije i Slovenije zbog ilegalnih migracija nema razloga i pozvala Austriju da to pitanje još jednom razmotri, prenosi Hina.

Potvrdila je da su razgovarali o pitanjima Šengenskog područja i namjeri Slovenije da ukloni fizičke prepreke s vanjske granice Šengena prema Hrvatskoj, dodavši da će Slovenija i tada učiniti sve da ta granica bude sigurna.

Schallenberg je izrazio žaljenje što zasad nema alternative za pojačanu kontrolu granice prema Sloveniji, koja se produžava još od velike migrantske krize 2015. godine, jer su se, kako je ustvrdio, ilegalni ulasci iz Slovenije zadnjih mjeseci povećali za 120 posto budući da organizatori trgovine ljudima koriste čak i ukrajinsku krizu za svoje djelovanje.