Ove prehrambene navike glavni su krivac sala na trbuhu

Približavanjem toplijeg vremena dolaze i veće potrebe ljudi za postavljanjem nekih zdravijih ciljeva. Gubitak sala na trbuhu je cilj koji vas može spasiti od daljnjih zdravstvenih komplikacija.

Ako pokušavate smršavjeti nekoliko kilograma, posebno u području trbuha, možda će vam dobro doći znanje o nekim prehrambenim navikama koje mogu kompromitirati vaš napredak, a može se raditi o stvarima kojih uopće niste svjesni.

Gubitak sala na trbuhu je cilj koji vas može spasiti od daljnjih zdravstvenih komplikacija. To je zato što je trbušna masnoća, također poznata kao visceralna, vrsta masnoće koja se razvija oko vaših trbušnih organa i može dovesti do stanja poput dijabetesa i srčanih bolesti. Ovo su navike koje vam kompromitiraju gubljenje visceralne masnoće.

Jedete prevelike porcije ultraprerađene hrane

Konzumacija prerađene hrane može brzo pridonijeti nastanku trbušne masnoće, ali dijetetičari kažu da je bitna i veličina porcija.

“Prerađena hrana s visokim udjelom šećera, soli i masti može doprinijeti prekomjernoj masnoći u trbuhu”, kaže dr. sc. Lisa Young.

Prema nedavnim istraživanjima, brza hrana i namirnice kao što su čokolada i gazirana pića danas se konzumiraju u većim porcijama nego u prošlosti, što također može doprinijeti povećanju trbušne masnoće.

Koristite industrijske preljeve za salatu

Svježa salata može biti izvrstan ručak tokom toplijeg vremena. Ali dijetetičari kažu da određeni preljevi za salatu mogu unijeti dodatnu masnoću, šećer i kalorije, a da mi to ne primijetimo.

“Mnogi od nas se okreću salatama za zdraviji obrok, posebno kada se žele riješiti trbušne masnoće”, kaže nutricionistica Trista Best.

Međutim, korištenje preljeva za salatu s visokim udjelom masti može povećati masnoću na trbuhu.

Jedete maslac od kikirikija u velikim količinama

Maslac od orašastih plodova može vam donijeti brojne zdravstvene prednosti, ali je ipak važno paziti na veličinu porcija.

“Maslac od kikirikija je bogat hranjivim tvarima, ali nisu sve vrste stvorene s istim nutritivnim profilom. Neki proizvođači odlučuju koristiti dodane sastojke poput šećera, meda ili čak čokolade kako bi poboljšali okus i teksturu. Čak i prirodni maslac od kikirikija treba konzumirati umjereno”, nastavlja Best.

Često ćemo vidjeti izraz ‘prirodno’ i pretpostaviti da se namirnica može jesti bez brige o veličini ili količini serviranja. Kada je u pitanju maslac od kikirikija, obje ove karakteristike mogu ga učiniti hranom koja bi mogla uzrokovati zastoj gubitka masnog tkiva u trbuhu, pa čak i doprinijeti debljanju.

Birate nekvalitetan jogurt

Jogurt vam može pružiti mnoštvo zdravstvenih prednosti, ali nisu sve vrste jogurta stvorene jednako.

“Kvaliteta jogurta važan je faktor u tome hoće li on povećati ili umanjiti vaše napore za mršavljenjem. Jogurti napravljeni s visokim sadržajem masti ili dodanim šećerom i drugim zaslađivačima mogu pojačati koncentraciju masnih naslaga na vašem trbuhu.

Stres i loš san

Iako se ne radi strogo o prehrambenoj navici, loša kvaliteta sna i boravak u stanju visokog stresa mogu utjecati na vaše obrasce prehrane i izbor hrane tokom dana.

“Stres može povećati trbušnu masnoću, dijelom zbog povećanja razine hormona stresa kortizola. Prejedanje slabo nutritivnom hranom također je prilično uobičajeno kada ste pod stresom, a nedostatak sna također može utjecati na vaše raspoloženje.