Zvanični podaci / Koliko je bh. dijaspora lani uplatila sunarodnjacima?

Bosanskohercegovačka dijaspora prošle godine sunarodnjacima je doznačilo rekordnih 1.5 milijardi eura, što je za 250 milijuna eura više u odnosu na 2020. godinu, što se pripisuje njegovim boljim financijskim mogućnostima, ali i nezaustavljivom trendu napuštanja zemlje.

“Razlozi povećanja doznaka iz inozemstva su bolje imovinsko stanje građana u dijaspori te sve veći broj migranata iz BiH u inozemstvu koji počinju dostavljati novac u zemlju”, objavili su iz Centralne banke BiH.

Tokom prošle godine po podacima središnje banke doznačeno je više od tri milijarde maraka (oko 1.5 milijardi eura) što je 10 posto BDP-a. Dijaspora je u 2021. doznačila oko 250 miliona eura više nego prve pandemijske, 2020. godine.

U BiH svake godine pristiže i oko 500 miliona eura za penzije koje su u inozemstvu zaradili njezini građani.

Centralna banka BiH navodi kako je najveći iznos novca do prošle godine dijaspora uplatila 2019. godine kada je doznačeno 2.95 milijardi maraka.

Bosnu i Hercegovinu svake godine napuštaju hiljade ljudi. Procjene govore da ih je u inozemstvu oko 1.65 miliona, od čega najviše u Europi. Prema zadnjem popisu, iz 2013. godine, u BiH živi oko 3.5 miliona ljudi, no procjenjuje se da ih je daleko manje od tri miliona.