Zavod za statistiku // Građevinski materijal poskupio do 30 posto

Navode kako je stiropor skuplji za 9,1 posto, dok će građevinci čvrste cijevi i crijeva od polimera etilena platiti više za 7,3 posto

Pored životnih i drugih namirnica u našoj zemlji, u prva tri mjeseca ove godine u odnosu na lani poskupio je i građevinski materijal do 30 posto, potvrđeno je to Feni iz Federalnog zavoda za statistiku.

– Najveći rast zabilježen je kod električnih provodnika za napon <= 1000 V, bez konektora (kablovi) i to za 29,2 posto. Toplovaljane šipke za armiranje betona skuplje su za 12,7 posto, dok je portland cement skuplji za 10,2 posto – kazali su iz spomenutog zavoda. Navode kako je stiropor skuplji za 9,1 posto, dok će građevinci čvrste cijevi i crijeva od polimera etilena platiti više za 7,3 posto. Zabilježena su i povećanja cijena kamena za 7 posto, i to onog koji se obično koristi za agregate za beton, za nasipanje cesta ili željezničkih pruga te za druga nasipanja. Gotovoj betonskoj smjesi odnosno svježem betonu cijena je porasla za 5,9 posto, a poskupile su i bitumenske mješavine na bazi prirodnog i umjetnog agregata i bitumena ili prirodnog asfalta kao veziva te cijevi od cementa, betona ili umjetnog kamena od 2,5 do 5 posto.