Vladajuće njemačke stranke: Cilj Dodika i Čovića je da unište BiH, potreban je snažan otpor

Pozivaju vladu da nastavi da se energično zalaže za to da sankcije u EU budu usmjerene na osobe, institucije i kompanije koje “podrivaju suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak i međunarodni pravni subjektivitet Bosne i Hercegovine”

Zastupnici stranaka SPD-a, Saveza 90/Zeleni i FDP-a u Bundestagu su pozvali njemačku vladu da pruži veću podršku zemlji Bosni i Hercegovini s obzirom na rastuće tenzije i secesionističke politike u zemlji.

“Nacionalističke političke elite zemlje u srpskim, hrvatskim i bošnjačkim strankama iskorištavaju navodne etničke razlike i pojačavaju i eksploatišu ih za samobogaćenje i održavanje vlastite vlasti”, napisali su poslanici u zajedničkom zahtjevu.

Naveli su da su reforme u BiH decenijama blokirane kako bi se održalo povoljno okruženje za korupciju te da se sada pojedini politički lideri “sve više oslanjaju na separatizam, mržnju i govor mržnje kako bi odvratili pažnju od zastoja i društvene frustracije za koje su same te političke snage odgovorne”.

“Posebno, političke akctivnosti narodnih-nacionalističkih političara poput Milorada Dodika, trenutno člana državnog predsjedništva, i Dragana Čovića, predsjednika stranke HDZ BiH, imaju za cilj da unište Bosnu i Hercegovinu kao državu i dom za raznoliko stanovništvo”, naveli su, te dodali da je ova “prijetnja miru u jugoistočnoj Evropi” neprihvatljiva i zahtijeva “odlučan, čvrst otpor” Evropske unije, njenih država članica i međunarodne zajednice.

Poslanici između ostalog pozivaju vladu da “izričito pozove političko rukovodstvo Bosne i Hercegovine na deeskalaciju i smanjenje unutrašnjih tenzija”. Također pozivaju vladu da nastavi da se energično zalaže za to da sankcije u EU budu usmjerene na osobe, institucije i kompanije koje “podrivaju suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak i međunarodni pravni subjektivitet Bosne i Hercegovine”.

Pored toga, od političkih lidera Srbije, u pogledu tekućeg procesa pristupanja EU, te i Hrvatske “treba bez sumnje tražiti da se distanciraju od etničkih separatističkih snaga u Bosni i Hercegovini”, naveli su.

Ostali zahtjevi usmjereni su, između ostalog, na približavanje Bosne i Hercegovine NATO savezu, nastavak “Berlinskog procesa” i jačanje Ureda visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu, te na podršku Njemačke za operaciju EUFOR Althea u BiH.