Vijeće ministara ipak nije odobrilo novac za izbore: “Za” glasali SDA, SNSD i DF, protiv HDZ

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas ipak nije donijelo odluku o odobravanju sredstava za oktobarske izbore. Iznos koji je potreban je 12,5 miliona, koji CIK traži iz budžetske rezerve.

Za organizaciju ovogodišnjih izbora potrebno je 12,5 miliona KM, a novac je CIK-u potreban što prije kako bi se moglo krenuti s realizacijom organizacije.

Tačka dnevnog reda na vanrednoj telefonskoj sjednici je ipak odbačena jer ministri HDZ-a nisu bili za, smatrajući da se radi o nezakonitom postupku.

Za izdvajanje novca su glasali SDA, SNSD i DF.

Podsjetimo, ministri su na zahtjev Centralne izborne komisije BiH glasali o Prijedlogu odluke o odobravanju raspodjele i korištenju dijela prenesenih sredstava akumuliranog viška prihoda iz prethodnih godina na ime rashoda programa posebne namjene u 2022. godini.

CIK je početkom maja raspisao Opće izbore u BiH koji bi se trebali održati u oktobru, međutim Vijeće ministara nije donijelo budžet za tekuću godinu, pa samim tim nisu osigurana sredstava.

U skladu sa Izbornim zakonom državne institucije moraju osigurati sredstva u roku od 15 dana od dana donošenja odluke Centralne izborne komisije BiH o raspisivanju izbora. To ipak neće biti slučaj i slijedi neizvjestan period.