Valu poskupljenja pridružili se i frizeri: Skočile cijene šišanja, evo i koliko

Spirala poskupljenja u Bosni i Hercegovini, čini se nema kraja. Rastu cijene hrane, goriva, komunalija, usluga… Tako su se valu poskupljenja pridružili i frizeri, pa su neki saloni digli cijene i do 30 posto, dok se drugi još bore s tim da zadrže dosadašnje cijene usluga.

Veliki troškovi

Dizanje cijena frizeri opravdavaju poskupljenima materijala. Drugog rješenja nije bilo, kaže za Raport Aida Omerović, vlasnica salona u Tuzli.

“Nikome nije dobro od vrtoglavih cijena. Ali, istina je da su sve ekonomske promjene najviše osjetili građani. Mi smo podigli cijene za 20 do 30 posto. Međutim, iskreno da kažem ni to nije dovoljno za naše troškove. S druge strane, i minimalno poskupljenje mušterijama je puno. Penzije i plate se ne povećavaju, a materijal koji mi nabavljamo je sve skuplji”, istaknula je Omerović.

Dodaje da zbog poskupljenja ima i manje mušterija.

“Sreća je što je ljetni period, pa imamo više mušterija iz dijaspore. Međutim, smanjio se dolazak naših mušterija. Dakle, dolazak turista nas izvlači”, kazala je Omerović.

Slično je i u Zenici, kaže nam menadžer frizerskog salona “Touch”.

“Mi još nismo dirali cijene. Istina je da je većina salona u Zenici već poskupjela. Vjerovatno da ćemo i mi uskoro biti prinuđeni da promijenimo cijene”, kazali su nam u salonu “Touch”.

Dobavljači su digli cijene

Ništa bolja situacija nije ni u Sarajevu. Frizeri se bore da ne podignu cijene, ali kako kažu, teško je izdržati jer su više cijene materijala.

Šišanje za muškarce u Sarajevu sada je od 12 pa do 15 KM. Žensko feniranje možete u pojedinim frizerskim salonima platiti i do 25 KM. Najjeftinije farbanje kose u Sarajevu je oko 30 KM, mada ta cifra može ići i do 75 KM.

Iz jednog od poznatih frizerskih salona u Sarajevu kazali su nam da još nisu dizali cijene.

“Dobavljači su nama digli cijene pojedinih materijala. Iskreno da kažem, nisam sigurna da ćemo dizati cijene u našem salonu. Nakon što je prošao period koronavirusa, mogu da kažem da smo zadovoljni i da su nam pretežno puni termini. U nekom periodu se osjeti da dolazi manje mušterija”, kazali su za Raport.

Slična situacija je ni u manjem bh. entitetu. Tako u Banjoj Luci za žensko šišanje, farbanje i feniranje treba izdvojiti barem 80 KM.