U Prijedoru danas ukop 16 bošnjačkih žrtava: Sead nije dočekao da vidi sina

U Prijedoru je ‘90-ih godina ubijeno 3.176 civila, uglavnom nesrpske nacionalnosti. Do sada su pronađeni posmrtni ostaci oko 2.500 Prijedorčana, a za oko 620 žrtava još se traga

U Memorijalnom centru Kamičani u Kozarcu kod Prijedora biće klanjana dženaza i obavljen ukop 16 bošnjačkih žrtava. Dženazu će klanjati Reis-ul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein efendija Kavazović, javlja agencija Anadolija.

Ibrahim Kahrimanović, član Organizacionog odbora za obilježavanje 20. jula, Dana sjećanja i dženaze za žrtve Prijedora i doline Sane, podsjetio je mnogi još nisu pronađeni.

“U Prijedoru je ubijeno oko 3.150 osoba, tragamo za još oko 600 osoba”, izjavio je Kahrimanović.

Prema njegovim riječima, na tragu su da pronađu još jednu ili dvije grobnice.

“Godinama smo tražili pa pronašli Tomašicu”, rekao je Kahrimanović.

Također, Kahrimanović ističe da se zločini koji su počinjeni u Prijedoru ne smiju zaboraviti.

“Poruka je da građani Bosne i Hercegovine, nebitno koje vjere i nacije, vide šta se desilo. Kada vide taj kamion sa bosanskom zastavom, kolonu familija koje prate svoje šehide, prisjete 1992. godine“, dodao je Kahrimanović.

Beisa Šupuk je ostala bez zeta Seada Avdića.

“Ubijen je u 37. godini na Korićanskim stijenama. Živio je i radio u Prijedoru. Iza njega su ostale supruga, koja je bila trudna i kćerka od šest godina. Sve kosti nisu odmah pronađene. Čekali smo nekoliko godina da se pronađe još kostiju”, ispričala je Šupuk.

Kako je kazala, bio je mašinski inženjer.

“Odveden je od kuće kao civil. Odveden je u logor Trnopolje gdje je bila cijela familija. Njegova supruga je rodila sina nakon njegove smrti”, dodala je Šupuk.

U Prijedoru je ‘90-ih godina ubijeno 3.176 civila, uglavnom nesrpske nacionalnosti. Do sada su pronađeni posmrtni ostaci oko 2.500 Prijedorčana, a za oko 620 žrtava još se traga.

Ubijene Bošnjake bacali su u pojedinačne, zajedničke i masovne grobnice. Do sada su posmrtni ostaci ubijenih Prijedorčana pronađeni na 501 lokaciji, u 73 masovne grobnice (primarne i sekundarne) na području deset općina i tri države – Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.