U BiH blokirano 100.820 računa: Na listi benzinske pumpe, frizerski saloni, apteke, kafići…

U odnosu na prethodni mjesečni izvještaj (kraj februara), broj blokiranih računa poslovnih subjekata smanjen je za osam, a broj firmi koje imaju bar jedan blokiran račun povećan je za 43

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) objavila je ažurirani popis blokiranih računa poslovnih subjekata u BiH. U novom izvještaju o blokiranim računima u Jedinstvenom registru računa CBBiH navedeno je da je u BiH krajem marta bilo blokirano 100.820 računa poslovnih subjekata te da 54.681 firma ima blokiran bar jedan račun.

U odnosu na prethodni mjesečni izvještaj (kraj februara), broj blokiranih računa poslovnih subjekata smanjen je za osam, a broj firmi koje imaju bar jedan blokiran račun povećan je za 43.

U novom izvještaju, koji sadrži 4.046 stranica, pobrojani su poslovni subjekti iz svih sfera društvenog života, od privrednih preduzeća, prodavnica, frizerskih salona, benzinskih pumpi, apoteka, ordinacija, kafića i restorana, do raznih agencija, zadruga, firmi. Na ovom popisu se nalaze i rudnici, mjesne zajednice, općine, sportski savezi.

U prvom izvještaju Centralne banke BiH, objavljenom početkom novembra 2012. godine, broj blokiranih računa poslovnih subjekata u BiH iznosio je 58.038, dok su 35.694 firme imale bar jedan blokiran bankarski račun.