Šta ako prijedlog HNS-a ne prođe? Čović najavio konkretne odluke sredinom maja

Pojasnio je da se predložene Izmjene i dopune Izbornog zakona BiH, prije svega, odnose na popunjavanje Doma naroda i izbor članova Predsjedništva BiH

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović sazvao je hitnu sjednicu toga tijela koja će se održati 26. aprila, a na kojoj će se naći “HNS-ov prijedlog izmjena izbornog zakona”.

Na konferenciji za novinare održanoj nakon sjednice Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Čović je kazao kako je time data još jedna šansa da se, prije nego se raspišu opći izbori, postigne dogovor o provedbi presuda Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić, kao i presuda Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci.

Pojasnio je da se predložene Izmjene i dopune Izbornog zakona BiH, prije svega, odnose na popunjavanje Doma naroda i izbor članova Predsjedništva BiH.

– Predložili smo model za Dom naroda FBiH po kome se precizno definira da Hercegovačko-neretvanski kanton u Dom naroda daje četiri predstavnika, četiri Hrvata, Srednjebosanski i Zapadnohercegovački po tri, Kanton 10, Posavski i Zeničko-dobojski po dva, a ostali kantoni zajedno biraju jednoga jer im je prag po zadnjem popisu ispod pet posto. To vrijedi za klub Hrvata, a isto načelo onda vrijedi i za bošnjački, srpski narod, a i za ostale – kazao je Čović.

Time bi se, tvrdi Čović, potpuno proveli presudu Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić i imali bismo „legitimne predstavnike unutar klubova naroda u Domu naroda Federacije BiH”.

– Što se tiče Predsjedništva, nažalost nismo promijenili puno stvari pa smo zadržali stari koncept koji smo dogradili onim raspravama koje smo do sada imali. Kao i do sada, imamo listu za hrvatskog člana Predsjedništva, to je lista 702, odnosno 701 za bošnjačkog člana. Definirali smo način kako se bira, onaj ko dobije najviše glasova s liste 701 je bošnjački član Predsjedništva, a ko dobije najviše glasova s liste 702 pod određenim uslovima je hrvatski član Predsjedništva. Nadam se da smo time u značajnoj mjeri pristupili provedbi jednog dijela presuda suda u Strasbourgu – kazao je Čović.

Čović je ponovio kako stranke okupljene oko HNS-a i dalje smatraju da ne postoje formalno-pravni uslovi za raspisivanje izbora.

Po njegovim riječima, na današnjoj sjednici Predsjedništva HNS-a razgovaralo se i o tome šta će biti poduzeto ako opći izbori budu raspisani, a dogovor o izmjenama Izbornog zakona BiH ne bude postignut.

Prvi čovjek HDZ-a BiH kazao je kako će o daljnjim potezima raspravljati sve centrale stranaka okupljenih oko HNS-a, a zatim će sredinom petog mjeseca HNS donijeti konkretne odluke vodeći se stavom hrvatskih političkih stranaka i zaključcima HNS-a sa vanrednog zasjedanja održanog u februaru ove godine.

– Osnova svega je na idućim izborima apsolutno zaštititi poziciju hrvatskog naroda, očuvati ono što je ključna vrijednost, a to je legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda, očuvati domovinu Bosnu i Hercegovinu jer smo bez toga jako izloženi, i naravno, želimo do kraja očuvati zajedništvo i ne prenijeti unutar hrvatskog naroda probleme koje danas imamo u našem okruženju – naglasio je Čović.

Dodao je kako se izvršna, zakonodavna i politička vlast u cjelini nisu “proslavile” u zadnje četiri godine.

– HDZ je u političkom smislu očuvao poziciju hrvatskog naroda u smislu da se danas više priča o jednakosti i potrebi legitimnog predstavljanja nego u zadnjih 20 godina, što je posebna vrijednost bez obzira kako to ko doživljava u Bruxellesu, Washingtonu, Moskvi, Istanbulu… Siguran sam da smo kroz koalicijski kapacitet mogli uraditi puno više, jer je nedopustivo da četiri godine nismo u stanju bili imenovati Vladu u ovom kantonu i Federalnu vladu. Doveli smo do apsurda političke odnose u BiH – tvrdi Čović.

Bosna i Hercegovina danas je, po Čovićevoj ocjeni, na začelju svih evropskih procesa.

– Još 2016. godine maštali smo o tome da ćemo za godinu-dvije dobiti kandidatski status, a danas nas niko ne doživljava ozbiljno. To samo govori da u ovoj Bosni i Hercegovini nešto treba hitno napraviti – tvrdi Čović.