Sladić: Ovo su uslovi koji ne idu u korist voćkama

Najmanje šanse za mraz imaju sjeverni dijelovi zemlje gdje su temperature oko i malo iznad 0 stepeni

Poznati bosanskohercegovački meteorolog Nedim Sladić najavio je na društvenim mrežama kakva nas prognoza očekuje u toku noći.

– U velikoj mjeri oblačnost je sada odmaknula na jugoistok, pri čemu je u većini predjela vedro ili tek uz malu do umjerenu zaostalu oblačnost, što možemo jasno vidjeti na satelitskom prikazu gdje su oblaci prikazani u sivim nijansama. Ovo su uslovi koji nažalost ne idu u korist voćkama, pogotovo onim koje su već krenule uveliko sa svojim cvatom (npr. kajsije, pojedine vrste šljive, trešnja, etc) budući da temperature zraka u trenutnoj fenološkoj fazi već ispod -2 °C nanose štetu – napisao je Sladić.

Sladić je najavio moguće veće minuse.

– U područjima gdje je pao snijeg tokom protekle noći i gdje se uspio održati na tlu, vedrina u kombinaciji sa slabim vjetrom uvjetuje izraženije IR zračenje i podstiče ubrzaniji pad temperature zraka, pri čemu se do jutra temperature zraka mjestimice mogu spustiti u centralnim područjima Bosne i ispod -5 °C, na vrhu Bjelašnice izgledno i do -10 °C, a u ostalim područjima do 0 °C ili tek manjeg minusa uz formiranje slabog prizemnog mraza. Najmanje šanse za mraz imaju sjeverni dijelovi zemlje gdje su temperature oko i malo iznad 0 °C. Preporuka voćarima je stoga da, koliko god je to moguće, zaštite svoje voćke – navodi Sladić.

Sladić najavljuje temperaturu zraka na području Sarajeva u toku noći i do -4 stepena celzijusova, uzimajući u obzir velikim dijelom vedru noć, prisutnost snijega na tlu i slab vjetar.