Sebija Izetbegović: Nikada nisam osjetila diskriminaciju zato što sam žena, ali bila sam izložena linču jer sam Izetbegović i u SDA

Mene to ni najmanje ne remeti nego me stimulira, volim se boriti i što god stranka postavi od zadataka pred mene sigurno ću to prihvatiti

Žene moraju biti vidljivije, one su stabilizirajući faktor i sigurno mogu uspjeti u društvu ako budu hrabre, obrazovane i angažirane, i ako su spremne zakoračiti u taj svijet mislim da neće imati nikakvih problema, izjavila je generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu i članica Glavnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) BiH Sebija Izetbegović.

Sebija Izetbegović sudjelovala je na tribini Kantonalne organizacije Žene SDA HNK u Mostaru “OsnaŽENA” na kojoj se govorilo o ulozi žene u bh. društvu.

– Bosna i Hercegovina jedna je od rijetkih zemalja u Europi, i svijetu općenito, u kojoj su žene i muškarci jednako vrednovani u smislu financiranja i plaćanja. To je izvrsna podloga da se žene više aktiviraju u javnom životu, da više rade, a aktivnost žena ovisi o njihovoj želji, hrabrosti i spremnosti da se na neki način izlože javnosti, napadima i svemu ostalom što krene kad zađete u javni život – kazala je Izetbegović.

Istaknula je kako bi žene trebale biti podrška jedna drugoj, a da bi društvo trebalo biti otvorenije za angažman žena.

– Ja sam po struci ginekolog, imam puno žena u obitelji i privatno, ženski svijet mi je poznat i generalno mi je čitav život fokusiran na to da pomažem ženama i ja to volim. Mišljenja sam da bi žene trebale biti veća podrška jedne drugima, a društvo bi također trebalo pokazati više spremnosti i otvorenosti za angažman žena, ali ako one budu dovoljno hrabre, obrazovane i angažirane, žene sigurno mogu uspjeti u društvu – istaknula je Izetbegović.

Dodala je kako je potrebno omogućiti ženama veću vidljivost u bh. društvu.

– Mislim da je značajno da se žene skupe, divno je susretati se i upoznavati. Također, ne moramo biti u istoj političkoj opciji da bismo podržavale jedna drugu. Iznimno je važno da žene budu pozitivne i vidljive u društvu jer one su stabilizirajući faktor, one žele mir i trebale bi biti više prisutne u javnom životu – kazala je generalna direktorica KCUS-a.

Istaknula je da voli svoj liječnički poziv, ali da je spremna i na daljnji politički angažman.

– Da budem iskrena, ne bih ostavljala KCUS i voljela bih završiti svoj posao, ali smatram da mi je dužnost i obaveza ohrabriti druge žene tako da ću ići na sve tribine poput ove. Nikada osobno nisam osjetila nikakvu diskriminaciju u radu od muških kolega, jedina diskriminacija koju sam osjetila je ustvari pokušaj medijskog linča kojem sam bila izložena zato što sam u SDA i što sam stjecajem okolnosti Izetbegović. Mene to ni najmanje ne remeti nego me stimulira, volim se boriti i što god stranka postavi od zadataka pred mene sigurno ću to prihvatiti, boriti se i opet biti uspješna – poručila je Sebija Izetbegović.

Prema njezinim riječima, žene u SDA imaju značajnu ulogu i imaju što ponuditi.

– Vidjeli ste u pregovaračkom timu gospođu Almu Čolo koja je iznimno kompetentna pravnica, besprijekoran poznavatelj Ustava, tu je i ponos naše države – gospođa Bisera Turković, koja obilazi čitav svijet i bori se za Bosnu i Hercegovinu. Žene su vidljive, ali trebaju biti još vidljivije, baš za to i služe ove tribine, a političke stranke to trebaju prepoznati. Žene ne trebaju biti prepoznate kao kvota, nego kao kvaliteta – ustvrdila je Izetbegović.