Rudari u Banovićima iftarili u jami dubokoj 300 metara, pridružio im se i Fadil Novalić

U jami Omazići koja pripada Rudniku mrkog uglja u Banovićima večeras je upriličen iftar za rudare, a pridružio im se i premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

Dvadeset i osme večeri mjeseca ramazana u jami Omazići na kompleksu širokog mehanizovanog čela upriličen je iftar za rudare koji su bili u drugoj smjeni. Tom prilikom posjetili su ih premijer Federacije BiH Fadil Novalić i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić.

“S obzirom da je mjesec ramazan iskoristili su priliku i zajedno sa više od 100 rudara iftarili 300 metara pod zemljom. Ovaj vid posjete rudarima na njihovim radilištima je znak podrške za nesebičan i požrtvovan rad ljudi koji svkodnevno održavaju stabilno funkcionisanje cijelog energetskog sistema Federacije BiH”, naveli su iz Rudnika mrkog uglja u Banovićima.

Večerašnjem iftaru prisustvovali su još i ministar privrede TK Edin Duraković, kantonalni ministar za boračka pitanja Zoran Blagojević, načelnik općine Banovići Bego Gutić te predstavnici uprave Rudnika mrkog uglja Banovići.

Metanska jama Omazići nalazi se na dubini od 300 metara, a u nju svakodnevno silaze banovićki rudari koji su raspoređeni u smjenama. Bez obzira na težinu posla koji obavljaju, određeni broj njih dosad je postio sve dane mjeseca ramazana.