Rezolucija o BiH u završnoj fazi / Adis Ahmetović: Glasanje će biti održano prije ljetne pauze

Korupcija u zemlji i na svim nivoima rezultirala je masovnom, sve većom emigracijom, posebno mladih i obrazovanih, navedeno je u Rezoluciji, uz upozorenje na ruski utjecaj

Poslaničke grupe SPD-a, Alijanse 90/Zelenih i Liberalno-demokratska stranka u Bundestagu (Parlament Savezne Republike Njemačke, op. a), koje čine vladajuću koaliciju, pozvale su Saveznu vladu da pruži veću podršku Bosni i Hercegovini, s obzirom na rastuće tenzije i secesionističke napore.

Vlastita moć

”Nacionalistička politička elita zemlje u srpskoj, hrvatskoj i bošnjačkoj stranci, navodne etničke razlike namjerno instrumentalizira, pojačava i eksploatiše za samobogaćenje i održavanje vlastite moći”, navedeno je u saopštenju Bundestaga.

Posebno se upozorava na političke akcije etno-nacionalističkih političara kao što su Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, i Dragan Čović, lider HDZ-a BiH.

”Prijetnja miru u jugoistočnoj Evropi je neprihvatljiva i zahtijeva odlučan, čvrst otpor EU, država članica i međunarodnih aktera”, navedeno je u saopštenju.

Poslanici traže od Savezne vlade da izričito pozove političko rukovodstvo BiH na deeskalaciju i smanjenje unutrašnjih tenzija.

Smatraju da bi se Savezna vlada Njemačke također trebala nastaviti energično zalagati za to da sankcije u EU budu usmjerene na osobe, institucije i kompanije koje “podrivaju suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak i međunarodni pravni subjektivitet BiH”. Navodi se i da od političkih lidera Srbije, također u pogledu tekućeg procesa pristupanja EU, i Republike Hrvatske, treba, bez sumnje, tražiti da se distanciraju od etničkih separatističkih snaga u BiH.

A u dokumentu vladajuća koalicija poručuje da su reforme već decenijama blokirane kako bi se održavalo povoljno okruženje za korupciju i klijentelizam.

Već je podržana

Adis Ahmetović, izvjestitelj SPD-a u Odboru za vanjsku politiku Bundestaga, ističe da će glasanje o Rezoluciji o Bosni i Hercegovini u Bundestagu biti održano prije ljetne pauze početkom jula.

– To je manje-više formalno i finalno glasanje u Bundestagu bit će prije ljetne pauze. Rezolucija će predstavljati poziciju Parlamenta za njemačku Vladu, kaže Ahmetović i dodaje da velika većina stoji iza Rezolucije, a očekuje podršku i izvan vladajuće koalicije.

Napominje da su stranke vladajuće koalicije na sjednicama frakcija već podržale Rezoluciju.

”Poricanje genocida u Srebrenici, uglavnom od dijelova rukovodstva bosanskih Srba, ali i veličanje pravomoćno osuđenih ratnih zločinaca, dijametralno je ravnoteži i pomirenju. Posebno zabrinjava to što srednjoškolski udžbenici historije ratne zločince prikazuju kao heroje”, upozoravaju tri poslaničke grupe.

Osvrnuli su se i na postupke Narodne skupštine RS-a, upozoravajući da “sve oštriji zahtjevi za secesijom entiteta povećavaju unutrašnje tenzije”. U kontekstu izbornih reformi, navodi se i da etnonacionalna podjela mora biti prevaziđena i da mora biti zagarantovana ravnopravnost svih građana, uz konstataciju da tzv. “princip legitimnog predstavljanja” mora biti odbačen.

Suštinski značaj

Smatraju da je dodjeljivanje kandidatskog statusa našoj zemlji od suštinskog značaja. Navedena su i 22 prijedloga za naredne korake Savezne vlade, a koji uključuju i nastavak zalaganja za sankcije, u koordinaciji sa SAD-om i UK.

Josip Juratović, izvjestitelj SPD-a u Odboru za evropsku politiku Bundestaga i predsjednik parlamentarne skupine za zapadni Balkan, objašnjava nam da je “vladajuća koalicija napravila Rezoluciju koja je prošla kroz radne grupe i klubove zastupnika”.

– Poslije toga, Rezolucija ide u plenum, odakle je plenum bez debate šalje u odbore, gdje se nalaze i opozicijske stranke. Poslije rasprave i zaključka u odborima, vraća se u plenum na debatu i zaključak, ističe Juratović.