Predsjedništvo NES-a o Schmidtovoj odluci: To je trebalo donijeti prije raspisivanja Općih izbora

Predsjedništvo Narodnog evropskog saveza (NES) BiH zasjedalo je danas u Srebreniku. Na sjednici je razmatrana aktuelna politička situacija, a članovi Predsjedništva NES-a razmatrali su posljednje odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta o izmjenama i dopunama Izbornog zakona, kao i ono što je prethodilo konačnoj odluci.

“Predsjedništvo NES-a BiH smatra da je intervencija visokog predstavnika Christiana Schmidta i odluka o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH došla u pogrešno vrijeme te da je paket poboljšanja integriteta izbornog procesa trebalo proglasiti prije raspisivanja Općih izbora 2022. godine, a što podrazumijeva i uključivanje odredbi, kojima se uvode elektronski uređaji radi digitalizacije i kontrole izbornog procesa.

U osvrtu i na namjeru donošenja odredbi, kojima se uvodi bilo kakav cenzus za konstitutivne narode, čije bi delegate u Dom naroda FBiH birale kantonalne skupštine, Predsjedništvo NES-a odbacuje takva rješenja te smatra da su za bosanskohercegovačko društvo jedino prihvatljive jednakopravnost i ista vrijednost glasa za sve građane i građanke koji/e sudjeluju u izbornom procesu.

Predsjedništvo NES-a BiH osuđuje govor mržnje, vrijeđanje, huškačku retoriku i narative koji uznemiruju javnost podižući tenzije temama i izjavama koje unose strah i nemir od mogućih sukoba, sigurnosne i političke nestabilnosti, te poziva sve političke subjekte i kandidate, koji se natječu u predizbornoj kampanji, na odgovornost i izbjegavanje svakog oblika neprimjerenog, nekulturnog i beskrupuloznog nastupa i dijaloga, kako u medijima, tako i prilikom neposrednog obraćanja na predizbornim skupovima”, navedeno je u saopćenju.