Potrošačka korpa u BiH oko dvije i po hiljade maraka, prosječna plaća duplo manja

Posljednjih mjeseci potrošači su izloženi ne samo poskupljenju gotovo svih proizvoda nego i brojnim drugim faktorima kao što je kvalitet, nepoštivanje marži i, prema mišljenju mnogih, premale kazne

Krajem prošle godine nas je zahvatio talas poskupljenja osnovnih životnih namirnica. Prvo je poskupjelo brašno, kafa, nafta i naftni derivati. Cijene proizvoda i usluga u Bosni i Hercegovini, a koje se koriste za ličnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena samo u aprilu su, u odnosu na mjesec ranije, u prosjeku porasle za 2,4 odsto, objavila je Federalna TV.

Potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu iznosila je skoro dvije i po hiljade maraka, prosječna plaća skoro duplo manja. Kako preživjeti?

Često kažemo da su građani BiH pravi mađioničari u preživljavanju. Prvo pandemija, a sada i kriza uzrokovana ratom u Ukrajini utjecali su na sve aspekte života. Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za april 2022. godine iznosi 2.493,84 KM i za 73,88 KM je skuplja od sindikalne potrošačke korpe u prošlom mjesecu. Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za februar 2022. iznosila je 1.046,00 KM, što je ujedno i posljednji podatak koji je objavio Federalni zavod za statistiku. Pokrivenost sindikalne potrošačke korpe prosječnom plaćom je 41,94%.

Prilikom izrade sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednješkolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Prema podacima Agencije za statistiku, cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Bosni i Hercegovini mjerene indeksom potrošačkih cijena u aprilu su, u odnosu na isti mjesec prošle godine, prosječno porasle za 13,2 posto. Hrana i i bezalkoholni napici poskupjeli su za 20,6 posto, alkoholna pića i duhan za 0,6 posto, stanovanje i režijski izdaci za 9,9 posto, a namještaj, kućanski uređaji i redovno održavanje kuće za 6,8 posto. Usluge u zdravstvu skuplje su za 1,1 posto, prijevoz je poskupio za 28,9 posto. Jedino je zabilježen prosječni pad cijena odjeće i obuće – i to za 4,8 posto. Nivo cijena u aprilu 2022. godine u odnosu na isti mjesec lani viši je za 13,2 posto.

U samo tri godine našli smo se u dvije globalne krize. One su negativno djelovale na globalne lance proizvodnje, opskrbe i trgovine što se na život običnih građana odražava kroz poskupljenje osnovnih životnih namirnica, lijekova, građevinskog materijala, ali i skoro svih drugih usluga. Za razliku od početka pandemije, kada je ogroman broj radnika ostao bez posla, stanje se dijelom popravilo. No, i dalje je veliki jaz između zaposlenih i nezaposlenih. U martu ove godine broj nezaposlenih osoba u BiH iznosio je 371 hiljadu. Ako to uporedimo s martom prošle godine, to je manje za oko 8 i po posto. Najveći broj nezaposlenih osoba je sa VKV i KV kvalifikacijom – više od 118 hiljada, zatim slijede osobe sa SSS i nekvalifikovane osobe sa po više od 100 hiljada. Ostatak su polukvalifikovane i osobe višeg obrazovanja. Zabrinjavajući je i podatak da skoro 60% nezaposlenih osoba čine žene.

U istom mjesecu ove godine broj zaposlenih osoba bio je nešto veći od 841 hiljade. U odnosu na februar ove godine broj zaposlenih se povećao za 0,2%, a broj zaposlenih žena za 0,5%. Najviše zaposlenih bilo je u prerađivačkoj industriji, ukupno 170.058, te u trgovini na veliko i malo; popravak motornih vozila i motocikala 156.539 . Najmanje zaposlenih u martu ove godine bilo je u djelatnosti poslovanje nekretninama – samo 3.266, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Prosječna bruto plaća za mart ove godine iznosila je nešto više od hiljadu i 600 maraka, što pokazuje nominalan rast za 4,4% u odnosu na decembar 2021. godine. Prosječna mjesečna bruto plaća za mart 2022. godine u odnosu na mart 2021. godine nominalno je viša za 9%.

Posljednjih mjeseci potrošači su izloženi ne samo poskupljenju gotovo svih proizvoda nego i brojnim drugim faktorima kao što je kvalitet, nepoštivanje marži i, prema mišljenju mnogih, premale kazne. I mediji su u velikoj mjeri doprinijeli panici kod građana. Panične kupovine od goriva i brašna dovele su do nestašica u trgovinama. S obzirom na sve prikazane podatke, preporučujemo građanima da nastave biti mađioničari. Naravno, i političari su građani BiH, ali njima čarobni štapić treba samo za njihove lične interese.

Prilog FTV pogledajte ovdje.