U Domu naroda uskoro je prvi test za Dodika da pokaže koliko je zainteresovan za evropski put BiH

Milorad Dodik će imati priliku na sljedećoj sjednici Doma naroda Bosne i Hercegovine pokazati da riječi upućene njemačkoj ministrici vanjskih poslova Annaleni Baerbock nisu samo predstava za evropske zvaničnike, nego stvarna namjera da se ostvari napredak na putu ka Evropskoj uniji.

Dodik je nakon sastanka s njemačkom ministricom Baerbock izjavio da je tražio omekšanje briselske administracije i kandidatski status za Bosnu i Hercegovinu. Da je ovo njegov iskreni stav, imat će priliku dokazati na narednoj sjednici Doma naroda Bosne i Hercegovine.

Naime, tokom razgovora na sastanku sa šeficom njemačke diplomatije, na poziv Šefika Džaferovića Dodiku da njegova stranka u Domu naroda Parlamenta BiH podrži Zakon o sukobu interesa i Zakon o VSTV-u, lider SNSD-a je kazao da “to neće proći”, potvrđeno je za Klix.ba.

Da li je Dodik odgovorio impulsivno ili ne pokazat će vrijeme. Međutim, ono što je simptomatično je činjenica da je Dodik nakon tog istog sastanka govorio kako je za evropski put BiH te je tražio savjete i od Baerbock.

Podsjetimo, Predstavnički dom BiH je na jučerašnjoj sjednici usvojio Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću. Usvajanjem ovih zakona u Domu naroda učinio bi se veliki korak u ispunjavanju 14 uvjeta Evropske unije, koje Bosna i Hercegovina mora ispuniti da bi dobila kandidatski status.

Za usvajanje zakona neophodna je podrška tri delegata Dodikovog SNSD-a u klubu srpskog naroda u Domu naroda Bosne i Hercegovine. Glasanjem za usvajanje zakona Dodik može pokazati da ne opstruira put Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji i da njegova snishodljivost prema evropskim liderima nije samo dio predstave.