Tegeltija tvrdi: Nisu mi dali da se obratim u UN-u zato što sam Srbin

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija (SNSD) je iz New Yorka reagirao nakon što mu je danas onemogućeno da se obrati na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija posvećenoj stanju u Bosni i Hercegovini.

Optužio je “političko Sarajevo” da je uradilo sve što je moglo kako bi spriječilo njegovo obraćanje. Prema njegovim riječima, razlog za to jeste što je Srbin i zato što je iz Republike Srpske.

“Željela se poslati poruka da samo mogu govoriti predstavnici samo jednog naroda, što je pogrešno. Sprečavanje mog obraćanja jeste pokušaj da se spriječi da se čuje druga strana koja će na fer način predstaviti stanje u Bosni i Hercegovini”, istakao je Tegeltija.

Tvrdi da je dio ambasadora u Vijeću sigurnosti UN-a uspio informisati o njegovom viđenju stanja u zemlji, a da će to ponovo učiniti na sutrašnjim sastancima (12. maj). Kako je kazao, nije došao da predstavlja Vladu Republike Srpske, već je došao da prenese stav Vijeća ministara.

Poručio je da Republika Srpska “ni de facto” ni “de jure” ne želi secesiju.

“To je gruba propaganda kako bi se dobila podrška za centralizaciju Bosne i Hercegovine pod dominacijom jednog naroda”, dodaje.

Tegeltija smatra da mir i stabilnost nisu ugroženi, kako je kazao, na bilo koji način.

“Povezivnaje situacije sa stanjom u Ukrajini na bilo koji način je nedopustivo i ne odgovara stvarnom stanju”, ocijenio je.

Istakao je da je, kako je izjavio, zabrinut bog nedostatka konsenzusa i zbog toga što nema unutrašnjeg dijaloga.

“Neće ga biti sve dok jedna strana brine kako će svoje ciljeve ostvariti kroz međunarodni intervencionizam”, dodaje.

Mišljenja je da se institucije “stavljaju u funkciju samog jednog naroda” te je “zabrinut nedosljednošću pojedinih stranih zvaničnika svrstavajući se samo na jednu stranu”.

“Zato imamo situaciju da vlade pojedinih država na osnovu pogrešnih informacija iz Sarajeva donose pogrešne zaključke kojima se ne doprinosi miru i stabilnosti u Bosni i Hercegovini”, zaključio je Tegeltija.

Podsjećamo, između ostalih, na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a obratili su se visoki predstavnik Christian Schmidt i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović (SDA).

Rusija i Kina su se protivile da se Schmidt obrati na današnjoj sjednici. Smatrale su da se on ne može obratiti tvrdeći da on nije visoki predstavnik, jer ga na tu poziciju nije imenovalo Vijeće sigurnosti.