Tegeltija brani Bevandu i napada CIK: Novca za izbore će biti kao i do sada

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija izrazio je nadu da će budžet institucija BiH biti upućen u Parlamentarnu skupštinu BiH do kraja maja, te istakao da je novca za izbore uvijek bilo i da će biti.

Ministarstvo finansija BiH priprema budžet BiH za 2022. godinu. Ranije je dogovoreno da on bude spreman do 25. aprila, odnosno do kraja ove sedmice, međutim to se nije dogodilo. Problematično je to što vremena za donošenje budžeta, koji bi omogućio održavanje izbora, je sve manje, pogotovo s obzirom na to da za nekoliko dana Centralna izborna komisija raspisuje izbore, a novac im je potreban već kroz 15 dana.

Tegeltija je na to rekao da izbori neće zavisiti od finansijskih sredstava i da Centralna izborna komisija veoma agresivno nastupa o pitanju tog novca.

“Ne znam koji su im motivi, ali mislim da u pripremama za izbore imaju mnogo važnijih stvari nego da razmišljaju o tome, kao što su pripreme za glasanje u inostranstvu i tome slično”, rekao je Tegeltija za “Glas Srpske”.

On tvrdi i da je najmanja odgovornost za to što još nije usvojen budžet institucija BiH za ovu godinu na Vijeću ministara i Parlamentu BiH. Međutim, on ne poentira na krivca, a nejasno je i kako to ove dvije državne institucije nisu krive ukoliko su upravo one, zajedno sa Predsjedništvom BiH te koje treba da izglasaju budžet.

Tegeltija smatra da nije fer to što u CIK-u mahom kao krivca vide ministra finansija i trezora Vjekoslava Bevandu, optužujući ga da blokira budžet, te naglašava da je Vijeće ministara kolektivni organ. Naravno, zaboravlja da je Bevandino ministarstvo prekršilo dogovor o završetku budžeta do kraja ove sedmice.

“Aludira se na to da je član HDZ-a BiH, partije koja je nezadovoljna Izbornim zakonom, odnosno nespremnošću SDA da promijeni određene elemente, ali ideje CIK-a da novac bude obezbijeđen iz viška sredstava iz nekog prethodnog perioda nisu ničim utemeljene. Zato govorim da se bave tuđim, a ne svojim poslom. Siguran sam da ministru Bevandi nije cilj blokada izbora, niti da bilo šta radi na tom planu”, rekao je Tegeltija.

Odgovarajući na pitanje da li vjeruje da će izbori biti održani u oktobru ili mogu i ovaj put da budu prolongirani, kao oni prije dvije godine, Tegeltija je rekao da se od CIK-a sve može očekivati.

“Postoje neki kojima izbori baš i ne odgovaraju s obzirom na politički rejting. Ako smo se opredijelili da ćemo ići u izbore, po svaku cijenu i bez izmjena zakona, onda treba da budu početkom oktobra. Vjerujem da će se to desiti i da CIK neće napraviti ono što je napravio 2020, a ne vjerujem da će biti usvojene izmjene Izbornog zakona”, naveo je Tegeltija.

Odgovorio je i na pitanje da li će biti teško formirati vlast nakon što izbori budu održani te ja kazao da nekim političkim partijama ne odgovara da izbori budu održani u oktobru. O svemu detaljnije možete čitati u intervjuu Glasa Srpske.