Saopćeno tek danas: Uoči slanja još 500 vojnika u BiH, šef EUFOR-a se sastao s Dodikom

Komandant EUFOR-a major general Anton Wessely sastao se ovih dana sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom u Sarajevu.

Na službenoj Facebook stranici EUFOR-a objavljena je fotografija sa sastanka, no nije bilo detaljnijih informacija o terminu, kao ni o temi o kojoj su razgovarali.

“Komandant EUFOR-a se nedavno sastao sa članom Predsjedništva Miloradom Dodikom u njegovom uredu u Sarajevu. Ovo je bio konstruktivan sastanak na kojem je došlo do pozitivne razmjene mišljenja o nizu pitanja”, stoji u objavi EUFOR-a na Facebooku.

Zanimljivo je da informacija o sastanku dolazi u ovom trenutku, nekoliko dana nakon što je on održan. Također je simptomatično da mediji nisu ranije bili upoznati s ovim.

Može se sa sigurnošću pretpostaviti da je sastanak održan uoči dolaska dodatnih 500 trupa EUFOR-a u BiH i da je Dodik dobio određene instrukcije kako se postaviti o ovom pitanju. Ako je to slučaj onda ne čudi da o tome nije želio obavijestiti javnost, pogotovo u RS-u.

Podsjećamo, četiri čete s oko 500 pripadnika rezervnih snaga EUFOR-a, koje su stacionirane izvan Bosne i Hercegovine, su predostrožnosti radi, raspoređene u zemlji, kao pojačanje postojećim snagama te kao poruka da mir nije i neće biti ugrožen.