Ogrešević: Visoki predstavnik nema više šta čekati, Čović udara na osnovna demokratska prava

Pozivam visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta da u skladu s bonskim ovlastima nametne odluku koju kadrovi HDZ-a u Vijeću ministara odbijaju izglasati, a kako bi se osigurao novac za provođenje Općih izbora 2022. godine.

Navodi se ovo u reakciji Nermina Ogreševića, predsjednika Narodnog evropskog saveza (NES) BiH.

-Sutra ističe rok za osiguravanje novca za organizaciju Općih izbora. Jučerašnjim odbijanjem ministara iz HDZ-a da podrže usvajanje Prijedloga odluke o odobravanju raspodjele i korištenja dijela prenesenih sredstava akumuliranog viška prihoda iz prethodnih godina, Dragan Čović je svima jasno stavio do znanja da neće odustati, nego će iskoristiti sva moguća sredstva kako bi blokirao održavanje Općih izbora.

To je direktan udar na državni poredak i osnovna demokratska prava građana da biraju svoje predstavnike u vlasti i budu birani.

S obzirom da su iz međunarodnih institucija poručili da neće uplaćivati nikakav novac CIK-u, na potezu je visoki predstavnik Christian Schmidt, koji nema više šta čekati, nego svojim odlukama treba osigurati potrebni novac za provođenje Općih izbora 2022. godine – naveo je Ogrešević.