NES BiH: Razgovarat ćemo sa svim zainteresiranim strankama o podršci najboljem kandidatu za člana Predsjedništva BiH

Umjesto pritiska na Bošnjake, Dragan Čović bi trebao iskoristiti utjecaj koji ima na Milorada Dodika da i on prihvati indirektan izbor članova Predsjedništva BiH te da na taj način konačno riješimo pitanje izmjena Izbornog zakona, navodi se

Predsjedništvo Narodnog evropskog saveza (NES) BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu pozdravilo je odluku Centralne izborne komisije da raspiše Opće izbore te očekuje od vlasti da se hitno osiguraju sredstva za njihovo održavanje.

Na sjednici se razgovaralo o pripremama za Opće izbore, a u tom kontekstu i o mogućoj podršci kandidatima za člana Predsjedništva BiH.

Predsjedništvo stranke stava je da će NES podržati ili predložiti isključivo najkvalitetnijeg kandidata za člana Predsjedništva BiH i da će o tome razgovarati sa svim zainteresiranim političkim subjektima.

Predsjedništvo NES-a, kao stranke koja je zastupljena u cijeloj državi i čija bi podrška određenom kandidatu mogla biti ključna, zaključilo je da će odluku o tome donijeti gledajući isključivo korist građana i države BiH.

Kada su u pitanju izmjene Izbornog zakona, zaključeno je da je indirektan izbor članova Predsjedništva BiH, za koji se NES od početka zalaže, najbolje rješenje i da o tome postoji konsenzus svih političkih aktera u Federaciji.

– Umjesto pritiska na Bošnjake, Dragan Čović bi trebao iskoristiti utjecaj koji ima na Milorada Dodika da i on prihvati indirektan izbor članova Predsjedništva BiH te da na taj način konačno riješimo pitanje izmjena Izbornog zakona – navodi se u saopćenju NES-a.